digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Livno: Mevludom obilježen rođendan Poslanika Muhammeda, a.s.

Autor: Ale Kamber Decembar 13, 2016 0

U ponedjeljak 12.12.2016. godine, ili 12.rebiul-evvela 1438. h.g. MIZ Livno je nakon jacije namaza priredio mevludsku svečanost u Ćurčinici, a u povodu obilježavanja rođendana Poslanika Muhameda a.s.

Premda umoran od povratka iz Njemačke, svečanosti se rado odazvao i dekan zeničkog IPF prof. dr. hfz. Halil ef. Mehtić, jedan od najboljih bh poznavalaca života i djela Posljednjeg Božjeg poslanika i autor više knjiga na tu temu. On je i predvodio jaciju namaz prelijepim učenjem Kur`ana, a mujezinio mu je, isto tako izvrsnim učenjem, sin Ismail, koji je odnedavno imam livanjske džamije Hadži Ahmeda Dukatara. U Livnu inače nije rijetkost da namaz predvodi glavni livanjski imam, Dževad ef.Hadžić, a mujezini mu sin Abdulah, ili da u džematu Grborezi namaz predvodi Omer ef.Omeragić a mujezini mu jedan od sinova, još malih dječaka, ali ovaj slučaj s dvojicom Mehtića je bio j prava rijetkost i užitak za prepunu džamiju vjernika. A dodatni užitak bilo je učenje upravo jednog od sinova Omera ef. Omeragića, učenje osnovca Zeida, kojeg je hafiz i profesor Mehtić ocijenio čistom desetkom za proučeno Ašere i izvođenja illahija.

„Da je ovaj dječak sad na prijemnom na Fakultetu islamskih nauka za ovakvo pravilno i prelijepo učenje dobio bi čistu desetku. Ovo je dokaz da će islama, ako Bog da, biti na ovim i na bh prostorima, jer vidim ovdje dosta djece i mladih koji su privrženi vjeri i učenju i koji će nas naslijediti u očuvanju islama. Stablo koje oko sebe nema mladica brzo izumire, a ovdje ih, hvala Bogu, koliko vidim, ite kako ima“, kazao je prof. Mehtić, podsjećajući vjernike kako djecu treba odgajati u smislu voljenja Poslanika Muhameda a.s, voljenja njegove poorodice i učenja Kur`ana s radošću.

„Da bismo voljeli našeg Poslanika s.a.v neophodno ga je što bolje poznavati, a da bismo ga poznavali valja učiti, čitati, pitati, spoznavati, razmjenjivati spoznaje... kako bismo o njemu saznali što više i voljeli ga još više i slijedili još dosljednije, jer samo tako, poznavanjem našeg Poslanika i njegovim slijeđenjem mi se uzdižemo i moralno i odgojno i time približavamo Uzvišenom Stvoritelju. Pa, braćo i sestre, sam Kur`an časni je zapravo odgoj. On je naše svjetlo i svakodnevna uputa u slijeđenju puta do željenog cilja. Ako volite Božjeg Poslanika, vi idete putem koji vam ja Allah dž.š. odredio kao vjerniku. A, Allah dž.š. neće vjernike kazniti dok je Poslanik Muhamed a.s. među njima. A, kako može biti među nama, ako je, i sami znamo kad i u kojoj godini preselio na ahiret? Pa može biti među nama kroz učenje Kur`ana i slijeđenje sunneta Božjeg Poslanika a.s, kroz našu ljubav prema njemu i njegovoj porodici i njegovim ashabima. I samo tako možemo biti njegova braća i sestre s kojima on jedva čeka da se sretne, a mi jedva čekamo da se s njim sretnemo na boljem svijetu. A o tome svjedoče i riječi Božjeg Poslanika a.s. da će svi ljudi njegovog ummeta ući u džennet osim onih koji ne htjednu, odnosno, koji ga ne slijede“, kazao je prof.Mehtić, podsjećajući na činjenicu koliko sam Allah dž.š. voli Poslanika Muhameda s.a.v, a navodeći pri tome „da i Uzvišeni Allah dž.š. uči salavate sa nama“, te da „On i meleki blagosiljaju Poslanika i pozivaju vjernike da to i sami čine svakodnevno, što istinski vjernici i čine, najmanje onoliko puta koliko dnevno klanjaju namaza, a često i više puta“.

Nagrade za najbolje radove

U sklopu svečanosti koja se poklopila i sa 3.godišnjicom proklanjavanja obnovljene Ćurčinice, ali se i dogodila na dva „dvanaesta dana“ u mjesecu (12.decembra i 12.rebiul-evvela) dodijeljene su i nagrade polaznicima mekteba za najbolje literarne radove na temu o Posljednjem Božjem poslaniku. Od srednjoškolaca knjigu i novčanu nagdadu dobila je Arnela Sudar, a među osnovcima su nagrađeni Sallah Imamović, Samira Hodžić, Amela Terzić, Ajla Borčilo, Lejla Jahjefendić, Adis Bilkić i Merjem Gurda. Svi ostali koji su uradili radove, a nisu osvojili nagradu, biće nagrađeni slatkišima na mektebskoj nastavi, kazao je Edin ef.Alić, imam Lala pašine džamije u Livnu, dodajući da je ove godine od svih livanjskih srednjoškolaca samo jedan napisao rad na navedenu temu za razliku od ranijih godina kad ih je bilo mnogo više. Zbog toga je ef. Alić, s pravom kazao da srednjoškolki Sudar pripadaju sve tri nagrade, i za prvo i drugo i treće mjesto, pozvavši srednjoškolce i njihove roditelje, te imame i mualime da se ubuduće na ovom planu više potrude. Za razliku od srednjoškolaca koji nisu opravdali povjerenje, osnovci su bili znatno aktivniji, premda ni oni kao prethodnih godina.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine