digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Srebrenik: Od literarnog konkursa do kamen-temeljca

Autor: D.B. Decembar 13, 2016 0

Aktivnosti povodom 12. rebiul-ewela u Srebreniku

Kako je ranije najavljeno u Srebreniku je u organizaciji Medžlisa IZ-e Srebrenik počela realizacija aktivnosti posvećene rođenju posljednjeg Allahovog poslanika, Muhammeda a.s. Aktivnosti povodom dana rođenja Muhammeda a.s. će trajati mjesec dana.

Konkurs za najbolji literarni rad

Manifestacija je otvorena u četvrtak 24. novembra 2016. godine otvaranjem Konkursa za najbolji literarni rad na temu „Poslanik Muhammed a.s. kao čovjek“. Konkurs je bio otvoren od 24.11.2016. do 8.12.2016. godine. Na adresu Medžlisa pristiglo je 107 radova i to 11 iz mektepskih klupa a ostalih 96 iz školskih klupa, a komisija u sastavu mr.sc Damir Babajić, mr. Mersed Šabanović i Haris Vehabović, prof., ocijenili su tri najbolja rada, a dodjela priznanja bit će uručena u srijedu poslije ikindije-namaza u prostorijama Medžlisa.

Promocija knjige Ibrahima Kajana

 U petak 09. Decembra u 18,3o sati, u prostorijama Medžlisa održana je promocija knjige „Tragom Božijih Poslanika“ autora dr. Ibrahima Kajana. O knjizi je govorio autor a prisutne vjernike je poselamio i glavni srebrenički imam Refik-ef. Hodžić.

Program za omladinu

U subotu, 10.12.2016. godine nakon akšam-namaza upriličeno je predavanje i kulturno-vjerski program za omladinu Medžlisa IZ-e Srebrenik. prisutnoj omladini obratili su se imam džemata Omer-ef. Majstorović, glavni imam Refik-ef. Hodžić, a predavanje je održao Sanel-ef. Hodžić, imam džemata Obodnica Medžlis IZ-e Tuzla. Prisutni su mogli uživati u bogatom programu kojeg su izveli hor džemata Obodnica i omladina Medžlisa Srebrenik. Nakon programa uslijedilo je druženje za omladinu.

Tribina i mevludski program u Špionici

U nedjelju, 11.12.2016. godine nakon akšam-namaza upriličeno je predavanje i vjerski-mevludski  program u džematu Špionica. Prisutnim vjernicima obratili su se imam džemata i glavni imam Refik-ef. Hodžić, a predavanje je održao Ramiz-ef. Joldić, imam džemata Brda Medžlis IZ-e Srebrenik. Prisutni su mogli uživati u bogatom programu kojeg su izveli hor džemata Špionica kao i imami Medžlisa Srebrenik.

Mevludski program u Babunovićima

U nedjelju, 11.12.2016. godine nakon akšam-namaza upriličeno je predavanje i vjerski-mevludski  program u džematu Babunovići. Prisutnim vjernicima obratio se imam džemata Ahmed-ef. Mujkić, govoreći o značaju ovog datuma kao i slijeđenju Poslanika. Prisutni su mogli uživati u bogatom programu kojeg su izveli polaznici mektepske nastave ovog džemata. Tom prilikom svim polaznicima mekteba uručeni su paketići, njih 100, koje je obezbijedio Almir Mujkić. Almir svake godine dio svog imetka uvakufi u ove svrhe.

Centralna mevludska svečanost

U ponedjeljak, 12.12.2016. godine nakon podne-namaza upriličena je centralna mevludska svečanost povodom 12. Rebiul-ewela.  Centralna svečanost  održana je u džematu Tinja, uz bogat vjerski programna početku programa prisutne su poselamili imam džemata Vasif-ef. Mahmutović i glavni imam Refik-ef. Hodžić. Predavanje o značaju 12. Rebiul-ewela održao je mr.sc Muhamed-ef. Okić, Vojno muftijstvo. Prisutni su mogli uživati u bogatom programu kojeg su izveli imami Medžlisa Srebrenik.

Kamen temeljac

U ponedjeljak, 12.12.2016. godine prije podne-namaza upriličeno je polaganje kamena temeljca za izgradnju mesdžida u džematu Čekanići. Polaganju kamena temeljca prisustvovali su imam džemata Mirsad-ef. Djedović i glavni imam Refik-ef. Hodžić, kao i predstavnici MFS „Emmaus“ iz D. Istoka. Ovo je treći mesdžid koji se gradi na području Medžlisa Srebrenik u saradnji sa MFS „Emmaus“ iz D. Istoka.

Aktivnosti povodom 12. rebiul-ewela trajat će cijeli decembar, regionalne svečanosti, izložba „Muzej Allahovog poslanika Muhammeda a.s.“, promocije knjiga, mevlud za žene, omladinski programi, dodjele priznanja.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine