digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Podlugovi: Proučen mevlud za žene u prepunoj džamiji

Autor: Nermina Durić-Kahvedžić Decembar 19, 2016 0

U sklopu manifestacije „Selam, ya Resulallah“ ove nedjelje je u prepunoj džamiji „Ljepotici“ u Podlugovima proučen mevlud za žene u povodu obilježavanja rođendana poslanika Muhammeda a.s.

 

Na početku bogatog dvosatnog programa proučen je Ja sin šehidima. Na mevludu su pored  tradicionalnog mevludskog teksta , ženske članice  hora MIZ-e Sarajevo učile i odlomke iz Kur'ana,  te ilahije i kaside.

-Danas je 140. manifestacija  koju svakog 11. u mjesecu obilježavamo u našem džematu. Ovaj put naš program je u sklopu  aktivnosti  „Selam, ya Resulallah“. S obzirom na to da svakog mjeseca na ovaj dan imamo predavanje za naše majke, sestre, tako je danas proučen mevlud za žene, jer kao što kaže jedan učenjak-žene čine polovicu ummeta,a drugu polovicu rađaju tako da će članice hora MIZ Sarajevo posvetiti ovaj program ženama, evo dan uoči 12. rebbiul evvela- dana rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s., kazao je za Radio Ilijaš imam džamije Podlugovi Asmir ef. Salihović naglasivši da su mevludi za žene veoma poznati i popularni u bosanskoj islamskoj tradiciji.

Amina Kadrić, koordinatorica ženskog Hora MIZ Sarajevo kaže da su ove nedjelje u sklopu Manifestacije „Selam ya Resulallah“ počeli sa aktivnošću ženskih mevluda u Podlugovima i Vogošći,a program se sastoji od učenja Ja sina šehidima, posebno šehidima Srebrenice, uz tradicionalne mevludske spjevove, uz ilahije i kaside posvećene Božijem miljeniku Muhammedu a.s.

Prigodno predavanje održala je muallima Igbala Bilalić. Ona je podsjetila na biografiju Muhammeda a.s., te je u kratkom nadahnutom obraćanju poručila da trebamo  činiti što više dobrih djela, da vjernicima i vjernicama Muhammed a.s. treba biti uzor jer je poslat da usavrši moral kod ljudi, te da u svemu što radi vjernik treba težiti da bude najbolji jer je on ogledalo po kojem drugi procjenjuju islam. Ukazala je na važnost lijepe riječi, sadake, ibadeta, te podsjetila da je mevlud jedan od lijepih običaja u našoj zemlji.

Na kraju programa proučena je dova,a Asmir ef. Salihović zahvalio se učesnicama programa i vjernicama kazavši da je izvođenje mevluda podsjetilo na činjenice iz života Muhammeda a.s. i izazvalo jake emocije i suze na licima prisutnih.  Za sljedeću tribinu, 11. januara 2017. godine u Podlugovima najavljeno je predavanje profesorice Muvedete Halilović.

Završna mevludska svečanost za Ilijaš u sklopu manifestacije „Selam, ya Resulallah“ bit će održana u nedjelju 18. decembra u džamiji Mrakovo.

Mevludske svečanosti kod Bošnjaka su duboko ukorijenjene kao najdublji vid iskazivanja ljubavi prema Muhammedu a.s. Tako su Bošnjaci u raznim prilikama priređivali mevludske svečanosti, a bilo je i onih koji su to činili redovno svake godine. Predavanje o značaju mevluda bit će održano u Bošnjačkom institutu 19. decembra.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine