digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Centralna mevludska svečanost održana u džematu Fethija

Autor: F. Vojić Decembar 19, 2016 0

BIHAĆ, 18. decembar - Povodom obilježavanja mjeseca rođenja Muhammeda, a.s, Medžlis Islamske zajednice Bihać odlučio je da ovogodišnja centralna svečanost bude upriličena u džamiji Fethija.

 

Kao specijalni gosti iz Sarajeva, mevludsku svečanost uveličali su članovi Akademskog hora Fakulteta islamskih nauka, koji su lijepim i melodičnim glasovima budili emocije prisutnih vjernika. Nakon što je Abdulaziz-ef.Nuspahić, imam džemata Fethija poselamio sve pristune zahvalivši im se što su svojim prisustvom uveličali mevludsku noć, prisutnima se obratio Mensur-ef. Ćehić, glavni imam Medžlisa IZ Bihać, koji istako nekoliko bitnih detalja vezanih za aktivnosti u mjesecu rebiul-evvelu, skrenuvši pažnju na značaj slijeđenja Muhammeda, a.s. u životu vjernika, dodavši da se Poslanik, a.s. treba slijediti uvijek, a ne samo u ovom mjesecu.

Kada su mušrici iz plemena Kurejš pitali: “Da li bi volio da je Muhammed na tvom mjestu, a da si ti spokojan medu svojima u porodici?, on im je odgovorio: “Tako mi Allaha, ne bih volio da Allahovog Poslanika ubode trn a da sam ja medu svojima u porodici!”

Hubejb je ovo rekao u trenutku kada se nalazio pred smaknućem i dok su se mnogi drugovi prijašnjih poslanika odricali svojih poslanika samim činom izlaganja iskušenjima, Hubejbib nije imao dileme da je život voljenog Poslanika Muhammeda, a.s. njemu draži od života njegovog.

Tradicionalno kako je to i običaj na mevludskim svečanostima, domaćini su na kraju počastili sve prisutne slatkišima, koji su sa ove svečanosti odnijeli ono najbitnije, a to je osjećaj ljubavi prema Poslaniku Muhammedu, a.s.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine