digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Centralna mevludska svečanost za žene

Autor: Decembar 19, 2016 0

U džamiji Behram-begove medrese u petak, 16. decembra poslije jacije-namaza upriličena je centralna, tradicionalna mevludska svečanost za žene.

 

I ove, kao i prethodnih godina, organizatori centralne mevludske svečanosti za žene su Behram-begova medresa i Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Govor o Allahovom Miljeniku

Program ovogodišnjeg tradicionalnog bosanskog mevluda započeo je učenjem odlomka iz Kur'ana Časnog a potom je uslijedio sadržajan mevludski program. Prigodotano predavanje o značaju mevluda i Poslanika u našim životima održala je prof. Mejra Numanović.

U svom izlaganju prof. Numanović se posebno osvrnula na detalje iz Poslanikovog života, njegov odnos prema djeci i odgojne metode koje nam je ostavio kao preporuke. Nizom hadisa i vjerodostojih predaja prof. Numanović je ukazala na one najljepše osobine koje su krasile Resulullaha, a koje svima nama mogu biti primjer kako da se ponašamo prema svojoj djeci i kako da ih odgajamo da vole Allahovog Miljenika, da ga slijede i da ga se sjećaju.

Adeti tradicionalnog bošnjačkog mevluda

Mevludski program izvele su učenice Behram-begove medrese pod rukovodstvom profesorica ove najstarije obrazovne ustanove Sjeveroistočne Bosne. Ovogodišnji mevlud kao i svaki dosada obilovao je lijepim govorom o Allahovom Miljeniku. Muhammedu a.s., mevludskim adetima, odlomcima iz mevludskog spjeva, ilahijama, a nisu izostali ni mevludsko šerbe, niti mevludske bombone.

-Interesovanje za ovu mevludsku svečanost raste iz godine u godinu. Sve je veći broj džematlijki sa područja drugih medžlisa našeg muftijstva tuzlanskog koje nam se pridružuju i dijele ovu radost mevluda sa nama. Moram priznati, da je sve veći i broj onih koje na ovu svečanost dolaze u tradicionalnoj odjeći Bošnjakinja, katovima tzv. dimijama. I to me posebno raduje. Ova svečanost postaje prepoznatljiva po našoj tradiciji, odjeći, adetima i želji da svoju tradiciju njegujemo na najljepši način i da je na taj način držimo podalje od zaborava- ističu iz Asocijacije žena MIZ Tuzla.

 

Cijeli izvještaj u Preporodu od 1. januara

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine