digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Medžlis Vitez: Priznanja i zahvalnice istaknutim džematlijama

Autor: ALIHODŽA MIRNES Februar 28, 2017 0

Dana 25. februara 2017. godine, odnosno 28. džumade-l-ula 1438. h.g. poslije podne namaza  u prostorijama džemata Vitez održana je redovna  Skupština Medžlisa Islamske zajednice Vitez kojoj su prisustvovali: muftija dr. Ahmed-ef. Adilović, zastupnici Skupštine Medžlisa IZ-e Vitez, sabornik Vedad Hajdarević.

U odličnoj atmosferi i ugodnom ambijentu rad Skupštine je otpočeo ašeretom, koje je proučio sabornik Vedad Hajdarević. Nakon proučene fatihe, predsjednik Medžlisa Asim Begović je poselamio prisutne lijepim i toplim riječima te izrazio zadovoljstvo i zahvalu na velikom odzivu delegata. Muftija travnički je pohvalio rad Medžlisa u 2016. godini, čestitao na rezulatima te poželio još bolji uspjeh u 2017. godini. Između ostalog naglasio je važnost rada u ime Allaha, zajedničkog rada i unaprjeđenja u svim segmentima. Također je zamolio sve prisutne da pomognu novi sistem rada u Islamskoj zajednici putem koordinatora: za rad sa omladinom, za ženki aktivizam, za rad sa NVO i socijalnu brigu. Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović još je kazao da će muftijstvo travničko pomoći završiti izgradnju zgrade Medžlisa Vitez kao i do sada što je pomagalo. U svečanom dijelu sjednice uručene su zahvalnice i priznanja za doprinos rada Medžlisa Islamske zajednice Vitez u 2016. godini: bivšem načelniku općine Vitez Advanu Akeljiću, predsjednik SDA Muharemu Grabusu, direktoru firme „Divan“ Suadu Jašarević i direktor firme IGM-IUT Haskić d.o.o. Mehrudinu Haskiću i najboljem muallimu u 2016. godini Almedin-ef. Meškoviću koje je uručio muftija dr. Ahmed-ef. Adilović. Prostor koji pokriva Medžlis IZ-e Vitez je prostor općine Vitez, a nalazi se između Travnika, Novog Travnika, Zenice i Busovače. Površina općine Vitez je 158,5 km kvadratnih. Ovaj prostor je ranije bio u sastavu OIZ-e (sada Medžlisa IZ-e) Travnik. U toku rata je oko 5 000 Bošnjaka bilo protjerano, od kojih su mnogi bili u logorima HVO-a, a veliki je broj i ubijenih Bošnjaka. Najveći zločin nad Bošnjacima desio se u selu Ahmići. Većina vjerskih objekata je bila porušena, devastirana ili je pretrpjela teža ili lakša oštećenja. Poslije rata većina Bošnjaka se vraća u mjesta iz kojih su protjerani, najčešće na zgarišta, a oni koji su imali više sreće u svoje kuće ili stanove u kojima su stanovali Hrvati.  Povrat imovine i obnova porušenih kuća traje nekoliko godina. Uporedo sa obnavljanjem kuća obnavljaju se i grade novi vjerski objekti. U povratničkim džematima se normalizuje vjerski život. Medžlis IZ-e Vitez je formiran odlukom Sabora IZ-e krajem 1995. godine, a kao samostalan Medžlis je počeo djelovati od početka 1996. godine. Na području Medžlisa IZ-e Vitez živi 10.513 Bošnjaka, a vjerski život je organiziran u 9 džemata. Broj  bošnjačkih domaćinstava je oko 3.300, sa oko  2.500 članova IZ-e. Zaposleno je 10 imama i svima se redovno uplaćuju plaće i doprinosi za penziono, invalidsko i zdravstveno osiguranje. Glavni imam je zajedno sa Mihnet ef. Mehmmedovićem imam, hatib i muallim u džematu Vitez. Medžlis ima samo jednog uposlenika u administraciji, a to je sekretar Mirnes Alihodža, koji je ujedno i blagajnik Medžlisa. Izvještaj o vjersko-prosvjetnom radu na Skupštini Medžlisa je podnio glavni imam Omer-ef. Sikira.

Mektebska nastava se izvodi na 20 mjesta, 14 džamija i 6 mesdžida. Mektebsku nastavu izvodi 10 imama. Broj upisanih polaznika u mektebskoj 2015/2016. godini je 880,  Kur'an uči 356 polaznika, a  sufaru 281 polaznika. Najuspješnija polaznica mektebske nastave na takmičenju na nivou Medžlisa iz opšteg znanja  bila je Trako Halima predstavnica džemata Kruščica  muallim Ibro-ef. Halilović. Prvo mjesto iz kiraeta mlađi uzrast od I do VI razreda osnovne škole osvojio je Mujkanović Ibrahim predstavnik džemata Lupac muallim Almedin-ef. Mešković, a za  stariji uzrast iz kiraeta od VII do VIII razreda osnovne škole prvo mjesto osvojio  je Mujkanović Hamza također predstavnik  džemata Lupac muallim Almedin-ef. Mešković.  Najuspješniji muallim Medžlisa Vitez za 2016. godinu izabran je Almedin-ef. Mešković imam džemata Lupac. Na području Medžlisa IZ-e Vitez rade dvije osnovne škole koje pohađaju djeca bošnjačke nacionalnosti i jedna „Srednja mješovita škola“. Nastavu iz Vjeronauke  u osnovnim školama je pohađalo  1.087 učenika. Vjeronauku u osnovnim školama predaje pet profesora i jedna profesorica sa visokom stručnom spremom. U „Srednjoj mješovitoj školi“  vjeronauku predaje hfz mr. Adnan Srebrenican a nastavu pohađa 126 učenika.

U 2016.  godini u organizaciji Rijaseta IZ-e hadž je obavilo 16 hadžija što je, hvala Allahu dž.š., rekordan broj hadžija za naš Medžlis a 20. avgusta, 2016. god. održana je i proučena prva zajednička Ikrar dova za sve hadžije MIZ Vitez u Ahmed-aginoj džamiji u Vitezu. Na inicijativu glavnog imama a prema uputstvima Rijaseta i Muftiluka, 9. oktobra 2015. g. osnovan je Aktiv žena MIZ Vitez. Za predsjednika AŽ imenovana je profesorica islamske vjeronauke Sadžida Sikira a za glavnu koordinatoricu Aktiva imenovana je muallima Dženana Topoljak-Ahmić. Osnovni zadatak AŽ MIZ Vitez je islamska edukacija ženske populacije naših džemata svih uzrasta i obilježavanje svih vjerskih datuma prigodnim programima i svećanostima. Takođe, AŽ radi na promovisanju islamskih propisa i vrijednosti, buđenju vjerske i nacionalne svijesti naših džematlijki i ostvarenju otvorene saradnje sa aktivima žena iz drugih medžlisa. U oktobru, 2016. god. osnovan je i Aktiv omladine MIZ Vitez. Za koordinatora za rad sa mladima imenovan je Almedin ef. Mešković.

Predsjednik Medžlisa Asim Begović i sekretar Mirnes Alihodža su govorili o administrativno-pravnom radu i odgovarali na postavljenja pitanja delegata. Posebno su istakli o aktivnostima na izgradnji infrastrukture gdje je također puno urađeno. Izvršni odbor Medžlisa je dao poseban prioritet izgradnji zgrade  Medžlisa Islamske zajednice Vitez 18 X 14 m,  sa urađena četiri poslovna prostora, prostorijama Medžlisa i igraonica za djecu. Do sada na izgradnji objekta zgrade Medžlisa najviše  je pomogla općina Vitez iz svog budžeta, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Muftijstvo travničko. U džematu Vitez naselju Tolovići, u toku je  izgradnja  džamije. Idejni projekat džamije je uradio arhitekta Ramić Munib a prema predmjeru i predračunu vrijednost radova iznosi 165.355,54 KM. Donator džamije u Tolovićama je Mohamed Ahmed iz Ujedinjeni Arapski Emirata. U ovoj godini, ako Bog da treba se završiti džamija i napraviti otvorenje prije mjeseca Ramazana. U 2016. godini općina Vitez je izdvojila namjenska sredstava za zgradu Medžlisa kao i finansijska sredstva za obilježavanje vjerskih manifestacija. Općinska administracija Viteza još nije izdala  građevinsku dozvolu za izgradnju munare u Donjoj Dubravici mada postoji presuda Kantonalnog suda u Novom Travniku  i nalaže se Ministarstvu prostornog uređenja obnove i povratka SBK da donesu Odluku o izdavanju urbanističke dozvole izgradnje munare mesdžida u Donjoj Dubravici. Sve je ovo vraćeno na početak tako da ovo traje punih trinaest godina od 2003. godine. Za izgradnju nove džamije u Vitezu Općinsko vijeće  nije htjelo spojiti  dvije parcele  za novu džamiju jer su vijećnici Hrvati bili suzdržani po našem zahtjevu za izgradnju nove džamije u Vitezu mada je sve čisto i uredno a parcele se vode u katastru na džematu Vitez odnosno Medžlisu Vitez. Sadašnja Ahmedagina džamija u Vitezu je napravljena prije 427 godina i postoje opravdani razlozi da se napravi još jedna nova džamija zbog potrebe vjernika. Ova sadašnja džamija ne može primiti sve džematlije džuma namazom jer mnoge džematlije  klanjaju napolju i po mezarju. Razgovarali smo sa predstavnicima Vakufske direkcije i advokatom Adilom Lozom u vezi izgradnje nove džamije i oni sugerišu da ponovo razgovaramo sa novim načelnikom opštine Tomislavom Bošnjak-Matićem.

  Prema prioritetima drugi važan projekat Medžlisa je iznalaženje finansijskih sredstava  za izgradnju  III faze radova  Šehidskog mezarja u Starom Vitezu u dogovoru sa: Muftilukom travničkim, direktorom  Kantonalne Boračko invalidske zaštite, sa predstavnicima Memorijalnog centra Fonda kantona Sarajevo i predstavnicima općine Vitez. Zastupnici Medžlisa su izrazili pohvale, zadovoljstvo, podršku Medžlisu Vitez ali  iskrene i dobronamjerne primjedbe te da u narednom periodu Medžlis Islamske zajednice Vitez unaprijedi svoj rad u svim segmentima. Nakon  zaključaka, konstruktivnih prijedloga, sugestija i smjernica za daljnji rad, zastupnici su jednoglasno usvojili izvještaj o vjersko prosvjetnom radu, administrativno- pravnom radu,  finansijskom poslovanju za 2016. godinu, kao i plan aktivnosti za 2017. godinu. Na samom kraju predsjednik, Glavni imam i sekretar su još jednom iskazali veliku zahvalnost: Muftijstvu travničkom, prisutnim zastupnicima, gostima, Izvršnom odboru, Rijasetu, općini Vitez, privrednicima, pojedincima kao i onima koji su uključeni u sve navedene aktivnosti uz molbu upućenu Allahu, dž. š. da sve spomenute nagradi.

  

                        

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine