digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Nagradni izlet za učenike 9. razreda

Autor: Elvedin ef. Ibrahimspahić Maj 19, 2017 0

U utorak, 25.04.2017. godine grupa od 90 redovnih učenika devetog razreda mekteba sa područja Medžlisa IZ-e Kakanj u pratnji sa šest muallima i četiri muallime posjetili su gradove: Konjic, Jablanicu i Mostar te dervišku tekiju na Vrelu Bune

Ovo je bio nagradni izlet za redovno pohađanje mektebske nastave, a u isto vrijeme i poziv za pohađanje nastave u  mektebskom klubu, nastave za srednjoškolce.

Pred samo putovanje koje je započelo ispred sahat-kule kod Čaršijske džamije u Kaknju u 6 i 30, vođa puta, Elvedin ef. Ibrahimspahić dao je nekoliko uputa i smjernica naglasivši da je ovaj izlet edukativno-rekreacionog karaktera, s ciljem upoznavanja svoje domovine i njene kulturno-historijske tradicije. Potom je Elvedin ef. proučio putnu dovu,  na što su prisutni aminali, a potom se uputili u svoje autobuse.

Prvo odmaranje bilo je u Konjicu gdje nas je dočekalo ljubazno osoblje Medžlisa IZ Konjic koji su nam bili svojevrsni vodiči kroz historiju i sadašnjost Konjica. Posjetili smo znamenitu Konjičku ćupriju, šehidsko mezarje, Čaršijsku, Tekijsku i Mahalsku džamiju, Zavičajni muzej te kuću znamenitog bosanskohercegovačkog putopisca, Zuke Džumhura.

Putovanje je nastavljeno oko 9 i 15 a sljedeći odmor bio je u Jablanici na platou ispred Muzeja u Jablanici. Tu smo obišli znamenitosti i rekvizite zaostale poslije Drugog svjetskog rata, artiljerijsko oruđe, ćiru i srušeni most u toku Bitke za ranjenike.

Odatle smo se zaputili do Vrela Bune gdje smo posjetili Tekiju na Buni i svjedočili duhovnom smiraju kakav se može naći u ovakvim objektima, i divili se veličanstvenosti našeg Gospodara koji je učinio da jedno ovakvo vrelo izvire iz kamena i naumpadnu nam riječi Gospodara koji u Svojoj Časnoj Knjizi kaže:

„…ima i kamenja iz kojeg rijeke izbijaju, a ima, zaista, kamenja koje puca i iz kojeg voda izlazi, a ima ga, doista, i koje se od straha pred Allahom ruši, a Allah motri na ono što radite.“ (El-Bekare197.)

Oko 13 i 10 napustili smo ovu oazu duhovnosti i zaputili se prema krajnoj destinaciji našeg putovanja, prema Gradu Mostaru.

Prvo smo se uvratili u novi Studentski/vakufski hotel u Mostaru gdje smo klanjali podne namaz te u hotelskom restoranu ručali. Moramo pohvaliti ljubazno osoblje ovog hotela na čelu sa direktorom, našim kakanjcem, hfz. Edibom Smolo koji je obezbijedio da nam ništa ne fali.

Nakon ručka smo se poselamili sa našim domaćinom, hfz Smolom, te otišli u razgledavanje Mostara.

Posebno izdvajamo posjetu Starom mostu, Neretvi te Karadžoz-begovoj džamiji u kojoj smo obavili ikindiju namaz a u kojoj je ezan učio i muezzinio naš Muhamed Vehab.

Polazak za Kakanj je bio u 17 i 30, te smo na povratku odmorili još jedanput u Jablanici, a u Kakanj stigli negdje oko 20 i 30.

Možemo rećii da je sve, elhamdulillah, proteklo u najboljem redu a prema reakcijama djece izlet je bio više nego uspješan i svi su veoma zadovoljni te bi isti voljeli ponoviti.

ć

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine