digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Džematlijke iz Bugojna posjetile muslimane u Makedoniji

Autor: A. Mandžić Decembar 12, 2017 0

Aktiv žena “ASR” MIZ Bugojno

Članice Aktiva žena MIZ Bugojno „ASR“ posjetile su Makedoniju. Posjeta je organizovana u cilju upoznavanja sa muslimanima i njihovim stanjem u zemljama regiona. U glavnom gradu Makedonije Skoplju posjetili su medresu Gazi Isa-beg, gdje je prilikom druženja sa domaćinima u amfiteatru Medrese bilo riječi o stanju muslimana u ovoj zemlji, vjerskom životu s posebnim akcentom na islamsko obrazovanje.

U Skoplju je obavljena posjeta Murad pašinoj džamiji, te skopskoj čaršiji. Takođe, u pratnji svojih domaćina članice ASR-a obišli su kompleks “Skoplje 2014” u okviru kojeg se nalaze Skupština Makedonije, Opera, Muzej, grandiozne fontane i kipovi istorijskih ličnosti … U Tetovu delegacija iz Bugojna posjetila je po mnogima najšareniju džamiji na svijetu, Šarenu džamiju i Arabati Baba tekije, smještene u srcu grada pod padinama Šar planine.

-Saznali smo mnogo o ovoj zemlji. U Makedoniji polovinu, a možda i više od polovine stanovništva čine muslimani. U ovoj zemlji živi oko 15.000 Bošnjaka i 85.000 Turaka. Džuma namaz se vazi na bosanskom, albanskom, makedonskom i turskom jeziku. Uže gradsko jezgro Skoplja ima oko 16 džamija, dok na drugoj strani rijeke Vardar nema ni jedne. Uz to upoznali smo i pravi dragulj, sakriven u mektebu Šarene džemije, a zove se Mahmut ef. Aslani, hafiz/muhaffiz, koji je do sada izveo 180 hafiza, a po cijeli dan samo poučava Kur'anu - riječi su Vehid ef Arnauta glavnog imama MIZ Bugojno, koji je bio vođa puta na ovoj svjevrsnoj ekskurziji.

Do sada su članice udruženja Asr Bugojno posjetile Distrikt Brčko, muftijstvo tuzlansko, Zagreb, Grac i Sandžak

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine