digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kiseljak: Osnivanje Centra za edukaciju

Autor: Husejin Mujic Februar 17, 2018 0

Džemat Duhri osniva Centar za edukaciju i neformalno obrazovanje mektebske djece i mladih.

U srijedu 14.2.2018. godine, započeti su radovi na ugradnji centralnog grijanja za prostor mektebske učionice za oko 65. djece koja pohađaju mektebsku nastavu, a učionica je smještena u imamskoj kući džemata Duhri. Ukupna vrijednost ugradnje centralnog grijanja je u iznosu od 7.653,30 KM, a radove izvodi firma “LUK” d.o.o. Sarajevo, čija je djelatnost instalacija sistema grijanja i hlađenja, plinskih instalacija i procesne opreme, odnosno naše vrijedne džamatlije Adem i Amir Mutap. Obzirom da naš novi imam hfz. Ibrahim ef. Čeho, je “naše gore list”, džematski odbor je odlučio da u postojećoj imamskoj kući formira Centar za edukaciju i neformalno obrazovanje mektebske djece koja pohađaju mektebsku nastavu, kao i sve zainteresirane mlade sa područja džemata Duhri i susjednih džemata, a u kojem je ako Boga planirano organizovanje besplatnih kureseva informatike, a planirano je i opremanje računarima i potrebnom informatičkom opremom za formiranje Kabineta informatike za realizaciju kurseva, čija je ukupna vrijednost u iznosu od 5.730,00 KM, te stranih jezika (engleskog, arapskog i turskog jezika), uz angažman predavača i dodjelu certifikata o završenim kursevima.

Džemat Duhri intezivno radi na obezbjeđivanju finansijski sredstava za realizaciju ovog projekta, čiju vrijednost i važnost ne treba posebno naglašavati. Da bi u potpunosti zadovoljili potrebe naše djece i mladih i što kavlitenijeg obrazovanja, kojim se izgrađuje zdrava, kompletna, savjesna i samostalna ličnost pokrenuli smo ovaj projekat. S tim u vezi, već imamo naše vrijedne džematlije i prve vakife za realizaciju ovog našeg vrijednog projekta, te koristimo priliku da se istim zahvalimo. Riječ je o našim vrijednim džematlijama koji kontinuirano pomažu rad našeg džemata, a koji se privremeno nalaze u SAD, a to su: Ifet Muharemović, Adis Žolja, Hazim i Hikmet Čeho i džematlije  Bosansko hercegovačkog Islamskog centra u New Yorku (BHICNY).   Molimo dragog Allaha dž.š. da ih nagradi svojom nagradom.

Obzirom na veliko procenat nezaposlenih džematlija, nismo u mogućnosti sami finansirati opremanje Centar za edukaciju i neformalno obrazovanje mektebske djece i mladih, te smo prinuđeni tražiti pomoć dobrih ljudi. Dakle, za relizaciju nabavke računara, ugradnju centralnog grijanja i određenih građevinskih radova na imamskoj kući potrebno nam je još oko 10.000,00 KM. Također, koristimo priliku i pozivamo sve ljude dobre volje koji su zainteresirani za uključenje ovom projektu da nam se jave, a posebno naše vrijedne džematlije iz dijaspore, koji žele da budu vakifi gore navedenog projekta. Za sva dodatna pitanja slobodno kontaktirajte džemat Duhri i našeg blagajnika Husejina Mujića ( kont. tel. 061 780 213). Također, Vašu pomoć možete izvršiti i na račun Medžlisa IZ-e Kiseljak, na tekući račun broj: 3389002211291065, otvoren kod UniCredit banka, sa naznakom “ Za džemat Duhri- opremanje Centra”.

Džemat Duhri pripada kategoriji povratničkih džemata i djeluje u okviru Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak, te obahuvata naseljena mjesta: Duhre, Bukvu, Potkraj i Brnjake. Geografska lokacija džemat se nalazi 4. km istočno na putu od Kiseljaka prema Sarajevu, a  broj domaćinstava džemata je 250. U protekloj agresiji kompletno stanovništvo bilo je protjerano od strane HVO-a Kiseljak na slobodne teritorije općine Kiseljak, te drugih gradova u BiH. Do masovnog povratka raseljenih osoba došlo je od 2000/2001. godine. Također, kompletna infrastruktura vjerskih obajekata na području našeg džamata tokom rata  je bila devastirana, a koju su džematlije uspjeli zajedničkim snagama, te uz nesebičnu pomoć najvećeg vakifa našeg džemata Selvera Oruča, ponovo staviti u upotrebu. Također, džematlije su 2014. godine, uz pomoć Federalnog ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe kao znak sjećanja na naše šehide izgradili i šehidsko spomen obilježje.

Uzvišeni Allah dž.š. u Kur'anu kaže: "Dijelite od onog što smo vam dali, prije nego nekom od vas dođe smrt, pa (da) onda rekne: 'Moj Gospodaru, da mi hoćeš (samo) malo odgoditi (smrt), pa da dijelim i (da) budem od dobrih!' Ali Allah neće nikome odgoditi kad mu dođe posljednji čas, a Allah zna sve što vi radite." (Kur'an: El-Munafikun, 9-11.) Poslanik, salallahu 'alejhi we selem, kaže: "Svakoga dana u kojem ljudi osvanu, silaze dva meleka od kojih jedan kaže: 'Gospodaru naš, nadoknadi onome koji dijeli', a drugi kaže: 'Gospodaru naš, upropasti imovinu onoga koji škrtari, koji je čuva i ne dijeli!" (Hadis je sahih. Bilježe ga Buharija i Muslim u svojim "Sahihima".)

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine