digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Brekovica: Večer ilahija i lijepe riječi

Autor: April 10, 2018 0

Izuzetna atmosfera na „Večeri ilahija i lijepe riječi“ u Brekovici

Džemat Brekovica baštini dugu tradiciju organizacije raznih programa, svečanosti, druženja i lijepog muhabbeta. S obzirom da veliki broj džematlija Brekovice živi u zemljama Zapadne Evrope, koristi se svaki njihov dolazak da se organizira neki događaj kako bi se rodbina, prijatelji i džematlije džemata okupile i družile, kao i svi cijenjeni gosti koji dođu iz drugih džemata i medžlisa.

Tako je bilo i posljednjeg martovskog dana ove godine kada je u ovom džematu upriličen program „Večer ilahija i lijepe riječi“, gdje je hor imama Medžlisa IZ Bihać izveo bogat program i sa nekoliko ilahija, recitala i zajedničkog zikra napravio poseban ugođaj svima koji su bili prisutni na ovom programu. Uz hor imama Medžlisa IZ Bihać sa tri prelijepe ilahije, ovaj ionako lijep program uljepšala je svojim glasom Emana Imširović, koja je neizostavan vokal u svim sličnim prigodama.

Prije toga Nazif-ef. Horozović, imam džemata Brekovica, se obratio prisutnim sa izrazima dobrodošlice, te se zahvalio svim zaslužnima za organizaciju ovog programa naglašavajući svoju veliku zahvalnost Nusret ef. Hodžiću i horu imama Medžlisa IZ Bihać.

Nakon programa ilahija, prisutnima se obratio i specijalni gost večeri Nusret-ef. Hodžić, imam u džematu „Hidaje“ iz Minhena. Nusret-ef. na samom početku nije krio svoje oduševljenje džamijom u Brekovici i njenim dvorištem što predstavlja cjelovit duhovni ambijent naglasivši da „da je ljepota džamije odraz ljepote srca njenih hizmećara“. On je govorio o važnosti lijepe riječi, koliko ta lijepa riječ ima učinka na ljude i koliko je važno da muslimani međusobno dijele to dobro i blagodat lijepe riječi. Naglasio je da je najbitnije kod nas koji slušamo savjete da budemo slušaoci koji će se truditi da najbolje razumiju ono što im se govori i da u životu to primijene. „Mi smo danas kao slušaoci postali selektori. Kako nam ko dođe da nam se obrati sa porukom, savjetom ili lijepom riječju, mi smo ga već sortirali u neku ladicu kao dobrog predavača, lošijeg, srednjeg... i zatvorimo ladicu. Pa kada odemo iz džamija ne znamo ni sami šta smo slušali ni šta je govorinik govorio.“ – istakao je Nusret-ef. govoreći o odgovornosti koju imamo kao govornici i kao slušaoci.

Prije objave moderatorice Emine Abdijanović, dovu je proučio Abdo-ef. Rekić.

Nakon izuzetno lijepog i bogatog programa, druženje sa gostima i prijateljima je nastavljeno u džamijskoj divanhani.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine