digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Završena manifestacija „Putem ezana“ u Brekovici kod Bihaća

Svake godine u džematu Brekovica – Medžlis IZ Bihać zadnjeg petka u julu bude upriličen bogat program povodom dana mjesne zajednice Brekovica i manifestacije pod nazivom „Putem ezana“

Spominje se u narodnim predajama da su sa Ostrošca koji je od Brekovice udaljen 6 km došli dvojica ljudi po imenu Ago i Bego i prvi put zaučili ezan sa starog grada Brekovice prije samog dolaska osmanlija, što potvrđuje da je prvi ezan koji se čuo na prostoru sadašnje teritorije grada Bihaća bio upravo u Brekovici. Afirmišući posebno mjesto ezana, njegovog značaja i uloge u tradiciji muslimana, prije petnaest godina vrijedni imam ovog džemata Akaid-ef. Boja, rahmetullahi alejhi, je zajedno sa svojim džematlijama pokrenuo manifestaciju „Putem ezana“ u znak sjećanja na prvi ezan proučen u Brekovici.

Sjećanje na šehide i majku Hatidžu

Tim povodom je proučen Ja-Sin-i šerif pred duše svih šehida Bosne i Hercegovine i Brekovice u obje džamije MZ Brekovica; Brekovica –Grad i Bajrići, a poslije džuma namaza je proučena dova i položeno cvijeće na šehidsko mezarje. U međuvremenu, odmah iz džuma namaza na zahtjev brojnih džematlija, klanjana je dženaza-namaz u odsustvu majki Srebrenice Hatidži Mehmedović. Upriličen je također trkački maraton od starog grada Ostrožac do starog grada Brekovica gdje je smještena i jedna od džamija MZ Brekovica. Maraton se odvijao u dvije kategorije; prva kategorija su učesnici mlađi od 14. godina, a druga grupa su oni koji su stariji od 14 godina. Pored plakete, najbolja tri mjesta iz obje konkurencije su nagrađeni i bogatim novčanim nagradama. Nakon što su maratonci netom pred ikindijski ezan stigli u džamijski harem, proučena su uporedo dva ezana u znak sjećanja na Agu i Begu, prve mujezine koji su oglasili ezan u ovom džematu. 

Promocija knjige i Večer ilahija i lijepe riječi

Nakon ikindije namaza u prostorijama MZ Brekovica upriličen je prijem za šehidske porodice i čašćenje velikom tortom koja je pripremljena ovim povodom. U 20 sati je upriličena promocija autobiografskog romana književnice porijeklom iz Brekovice Dike Mujkić – Bajrić pod naslovom „Ples uz magične simfonije“ u kojoj ona, između ostalog, na sebi svojstven način prepričava događaje i spominje ljude s kojima se je susretala kada je bila djevojčica i djevojka u Brekovici.

Iza akšam namaza u džamiji je upriličen tradicionalni program pod nazivom „Večer ilahija i lijepe riječi“ gdje je hor Medžlisa IZ Cazin izveo program vrijedan divljenja i pažnje, gdje su prisutni mogli uživati u prelijepim izvedbama, ali i izvrsnim porukama i citatima koje je u pauzama čitala Irma Ogrešević. 

Ikrar dova za hadžije džemata

S obzirom da se ove godine podudara termin priprema za hadž i ove manifestacije upriličena je i ikrar dova za hadžije ovog džemata u subotu, 28.07.2018. Uz lijepo učenje Kur'ana i predivne ilahije koje su izvodili učenici medrese „Džemaludin-ef. Čaušević“ ovi posebni trenuci su zaključeni dovom koju je proučio imam džemata Nazif-ef. Horozović, a potom i čestitkama i željama za sretan hajirli put i povratak.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine