digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ekskurzija članova Mreže mladih Sarajevo

Autor: Dženan-ef. Mahmutović Maj 03, 2018 0

U subotu, 28.4.2018., Mreža mladih MIZ Sarajevo sa područja općine Ilijaš je organizovala jednodnevnu ekskurziju za koordinatore i omladinu iz svih ilijaških džemata u Bijeljinu

U ranim jutarnjim satima, sa polaskom u 6:00 sati sa glavne autobusne stanice u Ilijašu, krenuli smo put Bijeljine.  Naše prvo zaustavljanje bilo je u Konjević polju gdje smo zastali kako bi posjetili našu heroinu nanu Fatu Orlović, simbol snage bosanskog čovjeka koji se ne boji nikoga osim Allaha, dž.š., koji neda svoje , čuva svoj toprak i vodi ustrajnu i kontinuiranu borbu protiv dušmana koji i nakon počinjenog  genocida nastavljaju da čine zločine i maltretiraju naše povratnike. Dočekala nas je ispred svoje kuće vesela i nasmijana. Sretna što smo joj došli, jer kako kaže: „svako naše dijete joj je drago i voli ga kao i svoje.“ Tom prilikom nana Fata se obratila našoj omladini i u svom već sada prepoznatljivom govoru i načinu izražavanja uputila je jako važne poruke od kojih izdvajamo samo neke: da ne daju svoje, da čuvaju svoje, da uče, da čuvaju svoju vjeru, idu u džamiju i cijene svoje imame, da poštuju svoje roditelje, da osnivaju i čuvaju porodice i da ostanu ovdje u BiH...

Nakon fotografisanja sa nanom smo se poselamili i zaputili ka našem novom odredištu a to je prelijepi Divič. Po dolasku u Divič u haremu divičanske džamije koja se nalazi nadaleko od prelijepe obale rijeke Drine, dočekao nas je vrijedni i čestiti insan Mehmed-ef. Tuhčić. Mehmed-ef. i njegova hanuma su pripremili zaista lijep doček i osvježenje za našu omladinu. Nakon osvježenja Mehmed-ef. Nas je upoznao sa stanjem u džematu, o historiji džamije u Diviču na čijim su temeljima Srbi bili izgradili crkvu, pa je IZ morala da izdvoji 350.000 KM za izgradnju nove crkve kako bi se prostor vratio i izgradila džamija. Ono što se u svoj toj ljepoti primjećuje jeste nedostatak naših ljudi, jer većina ih živi i radi u Dijaspori, ali je pozitivno da su obnovili svoje kuće i da tu dolaze i da pomažu rad džemata. U svom obraćanju Mehmed-ef. je, također, uputio važne poruke omladini od koji ističimo da vole i čuvaju svoju Zajednicu, da je pomažu, i da kad god imaju priliku da dođu i obiđu naše džemate u entitetu RS, jer je to važnije i potrebnije nego neka materijalna pomoć samo. Nakon kahve i slikanja na obali Drine nastavili smo svoj put dalje.

Nakon sahatag vožnje stižemo na naše novo odreditište a to je prelijepa Janja. Po izlasku iz autobusa u haremu prelijepe Atik džamije sa osmijesima na licu nas dočekuju divni insani glavni imam Omer-ef. Camić, sekretar Medžlisa Mujaga-ef. Cifrić, janjanski bulbul Omer-ef. Jakupović, a malo kasnije nam se pridružije i predsjednik Medžlisa čestiti hadžija Husejin. Nakon upoznavanja i osvježenja u haremu džamije u svom trosatnom boravku u Janji obišli smo i prelijepu Džedid džamiju, omladinski centar... U obližnjim objektima omladina je malo odmorila uz kahvu i sok. Nakon toga prije podne-namaza u prostorijama Atik džamije omladini se obratio glavni imam Omer-ef. Camić. Nakon izraza dobrodošlice Omer-ef. nas je upoznao sa situacijom u Janji, o tome kako je počela agresija u Janji, o stradanjima, ali i o tome koliko su borbe imali i koliko su vispreni i mudri morali biti kada su se vratili u Janju da bi dobili dozvole i počeli izgradnju Atik džamije, a i ostalih objekata i kako bi vratili vakufsku imovinu. Ono što je posebno isticao i naglašavao omladini jeste da moraju biti čestiti, učilti i posebno naglašavajući raditi, da rade i ostaju ovdje, jer bez rada teško da mogu šta postići, ističući pritom da oni posjeduju bager, traktore i da obrađuju preko 100 dunuma zemlje sijući razne poljoprivredne kulture od pšenice, kukuruza, krompira (jedne godine ubrali su 70 tona krompira), itd., od čega se velikim djelom financiraju, obnavljaju i grade nove objekte, ali i daju stipendije učenicima, itd. U svim tim prjektima su uključene džematlije i omladina koja ima priliku da u periodu berbe zarade lijepu količinu novca, da zarade za ekskurzije itd. I ono što se može iz riječi zaključiti a iz djela vidjeti jeste da su to zaista, zaista čestiti i marljivi insani koji djelom pokazuju šta je islam, kako se odnosi prema vakufskoj imovini i kako se bori i čuva ono što je naše muslimansko, bošnjačko. I zaista su primjer u svakome smislu. Poslije obraćanja glavnog imama, obratio nam se i predsjednik Medžlisa hadžija Husejin koji je obradovan posjetom i pod tim utiskom između ostalog omladini je poručio da putuju i upoznaju svoju Domovinu, da uče o sebi i svojoj historiji, jer „kad znamo ko smo i šta smo, i šta posjedujemo i to cijenimo  onda će nas i drugi cijniti i poštovati“. Potom smo klanjali podne-namaz. Polije ručka smo se uputili ka novom odredištu a to je, također, prelijepa Bijeljina, biser Semberije. 

Po dolasku u Bijeljinu kod novoizgrađenog veleljepnog zdanja, mektebskog centra, na ulazu nas dočekuju Mirsad ef. Okanović i nekoliko vrijednih omladinaca koji su pripremili osviježenje u prostorijama za omladinska druženja za našu omladinu. Tom prilikom nam se obratio Mirsad-ef. i nešto više rekao o mektebskom centru i aktivnostima koje se tu odvijaju (mektebska nastava, zatim omladinska druženja, vrtić za najmlađe, zatim dramska, folklorska, literarna i druge sekcije) posebno istučući jedan zanimljiv projekat koji rade bijeljinski omladinci a to je da u toku mjeseca Ramazana pripremaju iftare koje džematlije uplaćuju i tako financiraju svoje aktivnosti i putovanja. Odatle smo se uputuli do dragulja u strogom centru Bijeljine a to je Atik džamija, u kojoj smo klanjali ikindiju-namaz, da bi nam se opet obratio Mirsad-ef. i upoznao nas sa historijatom Atik džamije, te sa ostalim džamijama u Bijeljini. Nakon zajedničkog fotografisanja, dogovora o uzvratnoj posjeti uputili smo se ka Tuzli.

Po dolasku u Tuzlu počela je padati i kiša te smo se uputili odmah u Behram-begovu medresu gdje nas je dočekao pomoćnik direktora Mehmedalija-ef. Omladina je se odmah uputila ka medresanskom restoranu na večeru koju su nam domaćini obezbijedili. Poslije toga smo obišli novoizgrađeni dio Medrese gdje nam se u prelijepom amfiteteatru gosp. Mehmedalija-ef.  obratio, prestavivši rad Medrese, njene uspijehe, te upućujući prelijepe poruke omladini „da čuvaju Zajednicu i institucije Zajednice i u ovim vremenima raznih iskušenja, da vole naše medrese, i da čuvaju obraz, jer Bošnjaci imaju obraz i to ne smijemo izgubiti nikada“, bile su između ostalog riječi gosp. Mehmedalije. Nakon toga smo obišli kabinete do akšam-namaza. Akšam-namaz smo klanjali u medresanskoj džamiji i nakon toga se zahvalili domaćinu i uputili ka autobusima i hairli krenuli kući.

Bio je ovo dug, ali prelije dan koji smo proveli sa divnim i čestitim ljudima koje smo upoznali i koji su bili naši dobri domaćini. I vjerujem da ćemo se svi skupa uvijek sa radošću sijećati ovog dana i ove zajedničke ekskurzije na kojoj nas je bilo 80.

Na kraju želim da se zahvalim Allahu, dž.š., što je sve hairli prošlo.

Želim da se zahvalim svim našim domaćinama na lijepom dočeku i riječima i to redom: nani Fati, Midhat-ef. Tuhčiću, Omer-ef. Camiću, Mujagi-ef. Cifriću, Omer-ef. Jakupoviću, predsjedniku MIZ Janja hadžiji Husejinu, Mirsad-ef. Okanoviću i njegovoj omladini i pomoćniku direktora gosp. Mehmedaliji-ef.

Želim da se zahvalim načalniku općine Ilijaš gosp. Akifu Fazliću, imamima ilijaških džemata i džematskim odborima na podršci, i firmi Hodžex na sredstvima koja su obezbijedili za našu ekskurziju.

Želim da se zahvalim i omladini koja je išla jer su se držali dogovora i reda. 

I na kraju želim da se zahvalim Amel-ef. Šehoviću na pomoći i svemu što je uradio da sve protekne lijepo i besprijekorno.

Molim Allaha da Vas sve nagradi i svaki Vam hajr da. Amin.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine