digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Hifz završio za 18 mjeseci - Džemat Piljužići dobio svog prvog hafiza

Autor: Alma Hadžić Juni 08, 2017 0

Imam džemata Piljužići, Sadullah ef. Salkanović, je u uvodu svečanosti nakon dobrodošlice džemtlijama, brojnim gostima i zvaničnicima istakao da je ovaj događaj  svjedočanstvo u  historijskom momentu, jer je to  dodjela diplome pedeset petom hafizu Behram- begove medrese od obnovljenog rada ove škole.

‘’Svjedočimo veliki hajr koji je sa pravom naš prvak donio prvo sebi, svojim roditeljima, svom džematu, cijeloj zajednici. Blago se njemu, njegovim roditeljam i sredini koja ima hafiza. Od danas smo počašćeni, od danas mi više nemamo  pravo na svakakvo ponašanje. Hafiz nas je zadužio da moramo drugačije, moramo bolje!  Pokazali smo da možemo i znamo. To svjedoči ova milost i selamet, koja je u dovama dozivana  u posljednjim godinama  u ovoj džamiji. Da smo birali bolji sebeb, da ovako okupljeni, uz ovaj lijepi povod sa našom ulemom, hafizima, imamima, predstavnicima vlasti i  naše zajednice zajedno dočekamo mubarek ramazan, ne bismo mogli bolje izabrati’’, kazao je Sadullah ef.  Salkanović.

U svojstvu domaćina poselamio je  zamjenika reisu-l-uleme Huseina ef. Smajića, muftiju zeničkog dr. Ejuba ef. Dautovića, direktora  Behram-begove medrese Ahmeda ef. Hatunića, hafize i profesore medrese i dr. Džemala Musliha, direktora svjetske organizacije za hifz . Prisutni su bili i glavni imami Medžlisa  IZ Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, predsjednik medžlisa Zehrudin Kruško te brojni imami Medžlisa IZ Tešanj. Na dan održavanja hafiske dove načelnik Općine Tešanj Suad Huskić upriličio je prijem za hafiza Hamdu Solo i njegovog muhafiza, a svečanost je podržao i dolaskom u Piljužiće sa svojim saradnicima. Najljepši ukras svečanosti bila je  prepuna džamija džematlija, rodbine i prijatelja porodice Solo, te brojni gosti.

Cijeli tekst u štampanom izdanju “Preporoda”

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine