digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Hifz - Ramazan dočekujemo svijetla obraza sa novim hafizima

Autor: Ajša hafizović-Hadžimešić Juni 08, 2017 0

- kazao je hafiz Ismet ef. Spahić na dodjeli hafiske diplome osamnaestogodišnjoj hafizi Kerimi Musić koja je pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini proučila cijeli Kur’an napamet za nepunih 7 sati.

Hafiza Kerima Musić je posebna, rečeno je na svečanoj dodjeli hafiske diplome 18. maja u Begovoj džamiji u Sarajevu. Posebna je, jer je pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini proučila cijeli Kur’an napamet za nepunih 7 sati. Izaslanik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić je tokom uručenja diplome hafizi istakao da je nakon njenog učenja pred Komisijom 26. aprila 2017. kazao da je hafiza Kerima Musić bosansko čudo i da to ponavlja i ovom prilikom.

„Ramazan je mjesec Kur’ana i mi ga svijetla obraza dočekujemo novim bosanskim hafizima“, kazao je hafiz ef. Spahić ističući da „Bosna nema straha zahvaljujući našim hafizima kojih imamo sve više i više“. „Posebno sam sretan da sam imao priliku da slušam hafizu Kerimu i da joj uručim ovu diplomu, da čestitam njoj, njenim roditeljima i svima nama. Ovo je dar od Allaha za sve nas, zapamtite, naročito  u ovom halu u kome se Bosna nalazi“, kazao je ef. Spahić, te izrazio žaljenje „što je malo prisutnih, da vide ovu ljepotu, da osjete miris koji izvire iz učenja hafize Kerime“.

Prisutni su bili uglavnom rodbina i prijatelji porodice Musić. Svi ozareni i radosni zbog uspjeha njihove Kerime.

Svi prisutni su izrazili posebno poštovanje prema hafizi Kerimi Musić zbog podviga koji je postigla učeći pred Komisijom za hifz - od 8 sati ujutro do podne namaza je proučila 420 stranica Kur’ana i sa hatmom završila u pola četiri poslije podne. Pored izaslanika reisu-l-uleme Ismeta ef. Spahića svečanosti uručenja diplome su prisustvovali zamjenik glavnog imama Begove džamije Salih ef. Halilović, direktor Fonda Bošnjaci koji je hafizi Kerimi uručio prigodan poklon kao i zamjenik glavnog imama MIZ Sarajevo Malik ef. Šljivo. Izuzetno skromna i skrušena hafiza Kerima Musić na naše pitanje kako se postižu rezultati do kojih je ona došla kratko kaže: „El-hamdu lillah, to je dar od Allaha, nije do mene. Možda i dova roditelja. Istrajnost uz oslanjanje na Allaha je najvažnija. Počneš učiti i sve drugo zaboraviš.“ Kako je uspijevala učiti hifz i učiti u školi? Kaže: „Mora se dosta truda uložiti, manje spavati, više učiti i to je to.“ Na pitanje koliko je ona spavala uz blagi osmijeh kaže:“ Tek toliko da ostanem pri svijesti.“

„Znate ono, kad se ima volja za nešto za to se i nađe vremena. Kad se nešto jako želi uz pouzdanje u Allaha to se i postiže“, dodala je hafizina majka.“Ako Bog da da Kerima bude od onih koji rade po onom što znaju“, bila je dova koju je majka uputila za ovu 18-godišnju hafizu, učenicu trećeg razreda srednje škole Al-Amel koja ima tri sestre: Rumejsu, Zejneb i Saru. Rumejsa i Zejneb se, također, pripremaju da polažu hifz uskoro pred Komisijom Rijaseta IZ u BiH.

Hafiza Kerima Musić mamjerava studirati Šeriat na Univerzitetu Imam Muhammed bin Saud u Rijadu. „Ako ne odem tamo voljela bih studirati arhitekturu ili medicinu ovdje“, kazala nam je ova prekrasna skromna hafiza Kerima pred kojom se osjećate postiđeno zbog svog vremena koji ste imali, a niste koristili za učenje Kur’ana.

Hafiza Kerima Musić, kći Mirze i Edine, rođena je 24. aprila 1999. godine. Prije dvije godine se sa roditeljima vratila iz Saudijske Arabije i upisala srednju školu Al-Amel, gdje trenutno pohađa treći razred. Kur’an uči od druge godine, a proces pripreme za izlazak pred Komisiju Rijaseta je kompletirala pri sekciji Udruženja za odgoj i edukaciju Bejan u Sarajevu sa muhaffizom Hajrom Imamović-Zulum.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine