digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kad će BiH krenuti putem ekonomskog napretka

Bosna i Hercegovina se nalazi u veoma teškoj ekonomskoj situaciji. Po mom mišljenju ima šanse da iziđe iz ove situacije uz temeljitu i sveobuhvatnu promjenu svijesti, savjesti i odnosa prema poslu i potrošnji

Da bi izišli iz postojećeg stanja i krenuli u ekonomski oporavak i napredak, moramo učiniti sljedeće:

- Svaki zaposleni radnik, od čistačice i fizičkog radnika pa do predjednika države, mora shvatiti i prihvatiti da prvo ima OBAVEZU pa tek poslije PRAVA srazmjerno svome radu i rezultatima svoga rada.

- Svaki zaposlenik ima obavezu da dadne svoj doprinos u ostvarivanju nove vrijednosti koja je temelj i uslov za nova zapošljavanja.

- Moramo dati prednost i prioritet proizvodnom radu i radniku (nažalost, dosadašnja praksa je sasvim suprotna) u odnosu na neproizvodne poslove i radnike. Nelogično i ekonomski neopravdano je da proizvodni radnici mjesecima i godinama ne dobijaju i onako male plate dok neproizvodni radnici /mnoga radna mjesta su izmišljena i nepotrebna/ redovno primaju, često nezaslužene plate i ostala primanja.

- Nećemo ostvariti ekonomski napredak i izlaz iz ekonomske krize, koja je uzrok svih ostalih kriza, dokle ne uvedemo sistem NAGRAĐIVANJE NA BAZI REZULTATA RADA, ličnog-osobnog rezultata svakog pojedinca.

- „Država“ mora pod hitno prestati nagrađivati svoje neprijatelje-rušitelje, kako one koji su se dokazali kao njeni rušitelji tako i one koji su u prilici i obavezni da rade na njenom jačanju, a ne čine to. Državni neprijatelji su  oni koji rade protiv nje ali i oni koji ne rade na njenom napretku i jačanju a obavezni su da to rade po opisu svoga posla.

- Moramo uskladiti potrošnju prema mogućnostima. Ni kolektivno ni pojedinačno nemamo pravo da zadužujemo generacije koje su tek rođene i koje će se tek roditi.

Normalno bi bilo da kupujemo domaću robu i proizvode i da i tako jačamo našu ekonomiju. Uvoznici će prestati uvoziti sve i svašta ako to što uvezu ne budu imali kome prodavati. Nisu krivi uvoznici, krivi smo mi što kupujemo.

Ima mnogo mogućnosti za napredak i oporavak i pojedinaca i države. Sve je do nas, pojedinačno i kolektivno-institucionalno.

Za razvoj i napredak Bosne i Hercegovine prioritetne mogućnosti su u oživljavanju i razvoju poljoprivrede i turizma, ne potcjenjujući druge privredne grane. Poljoprivreda i turizam daju mogućnost masovnijeg zapošljavanja i direktno i indirektno.

 

Huso Hadžić

Ekonmski analitičar i konsultant za razvoj turizma

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine