digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Post od lažnog govora

Autor: Hfz. dr. Halil Mehtić Juni 09, 2017 0

Laž ne dolikuje muslimanu jer uzrokuje smutnje i nered na Zemlji. Ona slabi našu zajednicu, uništava međusobnu ljubav, otvara prostor za šejtansko djelovanje i to je jedna od džehennemskih kapija. Kao što ne voliš da drugi tebi laže i da širi neistine o tebi, i ti se potrudi da drugom ne lažeš i da ne širiš laži o njemu. Kad god otvoriš usta, znaj da si u prilici da kažeš nešto korisno – boguugodno, ili da izustiš nešto što je grijeh i što naš Stvoritelj ne voli.

Osnovna odlika ramazana je propisani post kao obligatna dužnost svakog muslimana i muslimanke koji su punoljetni, zdravi i nalaze se kod kuće. Islamski post, kao treći temelj naše vjere, sastoji se od potpune apstinencije od jela i pića kao i ostalih tjelesnih užitaka – od nastupanja zore pa do zalaska Sunca. Ovom prilikom govorit ćemo o lažnom govoru koji ne spada u jelo i piće, a ni u tjelesne užitke, ali ipak umanjuje vrijednost posta ili ga u izvjesnoj mjeri kvari.

Govor kao najprisutnije sredstvo u komuniciranju ljudi često je opterećen lažima, klevetama, potvorama, ogovaranjima i mnogim drugim, sa islamskog stanovišta, neprihvatljivim govornim formama. Laž kao veoma raširena i štetna socijalna pojava općenito je prezrena. Laž preziru i najveći lašci, iako je ona neizostavno sredstvo u ostvarivanju njihovih ciljeva.

Allah, dž.š., na mnogo mjesta istaknuo je štetne posljedice laži, a onima koji se služe njom nagovijestio je teške kazne na Ovom i Budućem svijetu. Iako su muslimani u ramazanu u posebnom stanju iskazivanja svoje pokornosti Allahu, dž.š., kada uz post i druge ibadete nastoje postići Njegovo zadovoljsvo, ipak je česta pojava lažnog govora što ih koči na putu uzdizanja. Ebu Davud i Tirmizi bilježe hadis od Ebu Hurejre da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Od onoga ko za vrijeme posta ne prestane lagati i lažno djelovati Allah ne traži da ostavi ni jelo ni piće.“ Dakle, kako god postimo od jela i pića dužni smo postiti i od lažnog govora. U protivnom, naše puko gladovanje neće imati svrhe.

Cijeli tekst u štampanom izdanju “Preporoda”

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine