digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kako razviti samopouzdanje kod djeteta

Autor: Adna Zulić Maj 22, 2019 0

Često čujemo promišljanje ''kada bi odrastao čovjek zadržao samopouzdanje i entuzijazam malog djeteta, dokle bi mogao stići''. I zaista, malu djecu karakterišu stavovi: ''ja to mogu'', ''ja to hoću'' i ''ja volim sebe'', stavovi koji često nedostaju u životu odraslog čovjeka. 

Svjedoci smo bezbrojnih padova i ponovnog ustajanja, te novih početaka kada dijete uči hodati. Stručnjaci kažu da dijete treba da savlada oko 300 pokreta vilicom da bi naučilo žvakati hranu i izgovarati riječi. Koliko toga mala beba treba da nauči u samo jednoj, prvoj, godini života?! I uspije, plus / minus par mjeseci, ali do godinu dana većina beba može samostalno da stoji, pa i korača, da žvače i da govori nekoliko riječi. U tako ranom periodu osjećaj stida još uvijek nije razvijen, pa djeca ne prezaju da pokušavaju i padaju pred drugim ljudima, ambijent im jednostavno nije bitan. Roditelji ili odgajatelji će u ovim situacijama nastojati da maksimalno podstaknu dječiji razvoj, naravno, maksimalno vodeći računa o sigurnosti djeteta.

U starijem uzrastu dolazi do samopoimanja ili samopercepcije koju djeca razvijaju kroz imitaciju, te posmatranje i usporedbu sa drugom djecom i odraslima iz svoga okruženja. Kod djeteta se razvija realno i ''idealno ja'' i osjećaj ponosa ili stida ukoliko ''idealno ja'' naiđe na odobravanje ili osudu okoline. To su posebni momenti kroz koje roditelj, kao centralna ličnost u životu djeteta, postupa odmjereno, sa konkretnim ciljem i određenom emocijom. Navest ćemo mekoliko primjera koji odraslima ne predstavljaju veliki problem, međutim, bitno je da podrže dijete na adekvatan način i razumiju situaciju iz dječije perspektive.

  1. Dijete je poraslo i pripremili ste mu novi krevet, međutim, dijete ne želi prijeći u novi krevet. U ovoj situaciji dijete skriva svoj strah od nove i nepoznate sredine. Šta možete učiniti? Uključite dijete u odabir novog kreveta ili lokacije u stanu gdje ćete krevet postaviti; dozvolite djetetu da u novi krevet prenese omiljeni jastuk ili deku.
  2. Polazak u vrtić, školu ili mekteb. Veoma često se dešava da djeca negoduju pri odlasku u vrtić ili školu, ili da odgađaju odlazak u mekteb. Kako vi možete pomoći? Prije početka školske godine obiđite vrtić, školu ili mekteb gdje dijete treba da krene; pričajte mu o novim prijateljima i mnoštvu novih igara ili novosti koje će naučiti; osnovno – objasnite djetetu da je tu privremeno i da ćete se vratiti po njega, da će mu tu biti lijepo, a ako bude imalo problem, uvijek ga može prenijeti teti, učiteljici ili svome muallimu.
  3. Dijete se boji životinja. Veoma je bitno objasniti djetetu da je strah od životinja normalan i da je uredu što se boji. Međutim, ne treba svih životinja da se boji, ili ako se boji pasa, ne treba svih pasa da se boji. Objasnite djetetu da postoje psi koji su istrenirani da čuvaju imovinu svojih vlasnika i njima ne treba da se približava. Ne znači da svaki pas koji laje želi i da ujede, lavež je način na koji psi komuniciraju. Upoznajte dijete sa nekim druželjubivim psom. Nije zadatak da se dijete momentalno zaljubi u životinje, bitno je da prestane da se boji i uzmiče u situacijama koje uključuju kontakt sa životinjama.

Razvijajte pozitivan stav

Ako govorimo o većoj djeci ili tinejdžerima, oni imaju poprilično izgrađeno samopouzdanje, ali uloga roditelja je i dalje značajna u izgradnji konačnog stava koji će dijete zauzeti prema doživljajima i događajima u životu.

Po nekim studijama trud i naporan rad su do 98% uspjeha, ali pozitivan stav doprinosi uspješnosti od 100%. Poznata je izreka ''važno je učestvovati'' koju često izgovaramo kao utjehu. Uz ovu izreku treba dodati pohvalu za trud, saradnju, upornost, sve dobre osobine i sve momente uspjeha koji su se manifestovali u datom zadatku i pozitivan stav je izgrađen. Nagradite svoje dijete za postignuće, trud i rad, a ne samo za rezultate, i ohrabrite ga da iznese svoje osjećaje kad nešto krene kako nije planirano. Na taj način učite dijete da doživi ponos ispravno, ali i da se nosi sa porazom, te da nauči da i neuspjeh može biti koristan jer nas tjera da dajemo najbolje od sebe.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine