digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ismail, a.s. i naša djeca

Autor: Hafiz Elmir Mašić Juli 31, 2020 0

Kojim vrijednostima podučavamo djecu?

Ismail, a.s., sin je Ibrahimov i Kur’an ga često spominje zajedno sa njegovim ocem. Bio je dobar, strpljiv i blag čovjek. Vrhunac poslušnosti i spremnosti na žrtvu pokazao je prilikom sna koga je usnio njegovi otac, Ibrahim, a.s: I kad on odraste toliko da mu poče u poslu pomagati, Ibrahim reče: ”O, sinko moj, u snu sam vidio da te trebam zaklati, pa šta ti misliš?” – ”O, oče moj” – reče – ”onako kako ti se naređuje, postupi; vidjet ćeš, ako Bog da, da ću sve izdržati.” Dakle, stasao je u zdravog i lijepog dječaka koji je tada mogao imati desetak godina, s obzirom na to da već može pomagati ocu. On je u cvijetu djetinjstva i baš kad je prirodno da se igra i uživa u okrilju svoje porodice i okruženja, od njega se traži najveća moguće žrtva – polaganje života. Bez obzira što je on sin velikog Božijeg poslanika i što će i sâm postati poslanik, bilo je očekivati da se kao dijete usprotivi tome ili makar pokaže neku vrstu nelagode. Druga bi djeca vjerovatno počela postavljati različita pitanja: zašto baš ja, može li neko drugi umjesto mene, možemo li malo sačekati itd. Međutim, on je svjestan da je to naredba Gospodara i da se neko mora žrtvovati radi Istine i viših vrijednosti te bespogovorno odlučuje da izvrši ono što se od njega traži. Dakle, daje prednost Istini i zajednici nad vlastitim djetinjstvom i budućnošću. Zbog toga je obilno nagrađen: odustalo se od njegovog žrtvovanja, a taj događaj je uzet kao početak prinošenja žrtve Gospodaru te je Ismail ostao u vječnom sjećanju kod milijardi ljudi diljem svijeta. Također je postao univerzalni model žrtve za više interese.

Kur’an za njega kaže da je ispunjavao dato obećanje, što je još jedna velika i univerzalna moralna osobina:  I spomeni u Knjizi Ismaila! On je ispunjavao dato obećanje i bio poslanik, vjerovjesnik. To je osobina svakog vjerovjesnika i svakog dobrog čovjeka. Naime, prema jednom hadisu, nema vjere (imana) onaj ko nije povjerljiv (emanet). Vjera i povjerljivost izvedenice su iz istog korijena, dok su laganje i varanje svojstva licemjera (munafika).

Još jednu osobinu koju želimo istaći kod Ismaila, dječaka, jeste odgovornost, marljivost i radinost. On zajedno sa svojim ocem čisti Božiji hram i pomaže mu pri izgradnji Kabe. Stoga je to univerzalna poruka da djecu treba učiti i naviknjavati na rad i aktivnost, kako bi život shvatili odgovorno i ozbiljno, a ne kao igru i zabavu, jer on to uistinu nije. Dakle, Ismail je univerzalni model moralnog dječaka, koji je poslušan svojim roditeljima, ozbiljan, aktivan, radin i požrtvovan.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine