digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ljeto i kako ga učiniti ugodnim

Autor: Avgust 12, 2016 0

U našoj zemlji količina vlažnosti u zraku je visoka. Zrak je često zasićen vlagom i mikročesticama prašine. Redovna lična higijena je obavezan dio svakodnevice ali na koji način zadržati svježinu tokom dana?

 

Poput svega u životu i ovde je potrebno planiranje. Morate obratiti pažnju na dovoljan unos svježe vode, sezoskog voća i povrća. Hranite se lagahnim namirnicama koje se lahko vare i ne zadržavaju predugo u tijelu, što rasterećava organizam. Naspram lagahnih i ljetnih namirnica, teška hrana, fast fud hrana, pržena jela i sl. navest će vas na preznojavanje, koža će se mastiti i proizvoditi neugodan miris.

Posebno je važno da odaberete udobnu odjeću, od lana, pamuka ili svile i da vaša odjeća bude svijetle boje koja neće previše privlačiti sunčeve zrake. Koristite kreme sa UVA i UVB zaštitom i sunčane naočale. Mahramu vežite na najjednostavniji način, bez mnogo omotavanja oko vrata i glave, neka svojim lepršanjem bude vaš saveznik pri rashlađivanju. Izbjegavajte sintetiku koja ne dozvoljava pravilno znojenje i rashlađivanje tijela. Nastojte izbjeći nošenje tijesne i, uz tijelo, pripijene odjeće koja će vam stvarati neugodu pri kretanju.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine