digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

U zadnje četiri sezone postigao 80 golova

Autor: Namik Alimajstorović Januar 29, 2015 0

Za 20-godišnjeg Mirzu Karasalihovića, napadača mladog tima Colorado Rapidsa, člana Američke profesionalne lige MLS, kažu da je novi Vedo Ibišević, a da li je zaista tako pitali smo njegovog trenera Murata Alibašića prilikom nedavnog susreta u Londonu gdje je u poznatoj Arsenalovoj akademiji usavršavao svoje trenersko umijeće: “Iskreno rečeno “mali” (visina 191 cm, težina 81 kg) je živa vatra, vjerujte da se radi o vanserijskom talentu koji posjeduje sve elemente vrsnog napadača.

Mirza Karasalihović

Izuzetno brz, korpulentan i snažan igrač, odličan u duelu i skok igri (glavom), kontroliše loptu sa obje noge, iako mu je desna dominantna, veoma eksplozivan i temperamentan, veliki borac, uz odličnu individualnu tehniku posjeduje i kvalitetne golgeterske sposobnosti. U zadnje četiri sezone postigao je 80 golova u liga i kup takmičenju. Kruna svega je da je u prošloj sezoni bio prvi strijelac Colorado državne lige sa 24 pogotka. Mirza je jedan je od naših ključnih igrača. Prošao je kompletnu fudbalsku školu u Colorado Rapidsu, nastupao je za sve omladinske selekcije i sada kao 20-godišnjak trenutno igra za omladinsku ekipu U-23 i nemilosrdno trese protivničke mreže. Inače, mladi Karasalihović je uz sve ovo izuzetno vaspitan momak, on potiče iz jedne fine, vrijedne i skromne bosanskohercegovačke porodice porijeklom iz Janje kaja živi ovdje u Americi i koja sav svoj teško zarađeni novac ulaže u školovanje i napredovanje svoje djece.”

Kada smo Mirzi Karasalihoviću prenijeli šta o njegovim i ljudskim i sportskim kvalitetima kaže njegov trener, nije bio previše iznenađen, pa je dodao:”Ma trener Alibabić je izuzetno dobar pedagog, to isto nedavno je rekao i ovdašnjim sportskim novinarima u Americi koji su već napisali da u Colorado Springsu igra “novi” Vedad Ibišević i da američka fudbalska federacija treba obratiti pažnju na mene da im ponovo “ispred nosa” ne bi pobjegao dobar igrač. Znate, kada to pročitate, to vam prilično godi, daje snagu da još više trenirate, da se maksimalno usavršavate. Naravno da imam volju i želju da napredujem, na pragu sam prvog tima, sa njima redovno treniram i to sam shvatio kao šansu da zaigram na prvoligaškoj sceni. Polovinom januara počinju pripreme prvog tima za narednu sezonu, po prvi put ću proći kompletan trening sa najboljim igračima u klubu i nadam se da ću na proljeće zaigrati na velikoj sceni. Siguran sam u sebe i čim dobijem pravu šansu, iskoristit ću je.” Inače, Mirza Karasalihović je svjestan da je put do fudbalskih zvijezda težak i tronovit i zato nijednog trenutka u svojoj fudbalskoj karijeri nije zapostavio svoje obrazovanje, poslije zavšenog sportskog koledža nastavio je sa svojim obrazovanjem i sada je student Univerziteta u Denveru gdje vanredno studira sportski mendžment.

Teskt i foto:

BHDINFODESK – BIRMINGHAM

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine