digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Obavezno isprati rižu prije upotrebe

Autor: Adna Zulić Mart 05, 2017 0

Riže ima na hiljade vrsta, a najčešće je dijelimo po obliku na: okruglu, dugog i srednje dugog zrna; po okusu: basmati, jasmin i iranski domsiah; po obradi zrna na: bijelu, crvenu, integralnu i parboiled rižu.

U principu, riža dugog zrna se koristi u jelima u kojima riža treba ostati razabrana i neslijepljena. Servira se kao prilog uz jela od mesa i povrća. Riža srednje dugog zrna kuha se kraće od dugozrnih sorti i koristi se za variva. Okruglo zrno se prilikom kuhanja raskuha ili slijepi, pa se koristi za jela poput sutlije ili pudinga od riže.

Riža je bogata vitaminima B skupine, sadrži vitamin E koji je zaslužan za zdravu i gipku kožu, fosfor, kalcij, željezo i magnezij, te vlakna koja olakšavaju probavu, varenje i redovno pražnjenje crijeva.

Iako je potpuno bijela riža, polirana i očišćena od hranjive opne, i dalje zdrava namirnica, ipak su integralna, pa i paraboiled riža, daleko zdravije za konzumaciju. U ljusci riže je sadržana glavnina vitamina i minerala. Parboiled riža je prokuhana u ljusci pri čemu je dio vitamina prešao iz ljuske u zrno.

*Rižu prije kuhanja obavezno dobro isperite jer se u procesu obrade i zaštite riže od insekata koriste razne vrste talka koji je štetan za želudac.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine