digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sjećanje na šehide Alića i Ekića u drugoj trećini ramazana

Autor: Avgust 12, 2016 0

Druga trećina ramzana i sjećanje na Aliće i Ekiće

 

Sva hvala i zahvala pripada jedino uzvišenom Allahu dželešanuhu, koji nam je propisao stvari koje su dobre, zdrave, lijepe i korisne po nas, hvala Allahu dž.š. koji nam je zabranio stvari koje su štetne i loše po nas, po društvo i cjelokupan ummet. Donosimo salavat i selam na časnog Poslanika i Miljenika Muhammeda s.a.v.s. na njegovu porodicu, njegove ashabe i na sve ljude koji su živjeli i umrli u vjeri Islamu. Maksuz selam svim našim bosanskim šehidima, moleći Allaha dž.š. da ih nagradi šehadetom.

Draga braćo, nalazimo se u mubarek ramazanu, prošli smo prvu trećinu ramazana koja je rahmet – milost i koja je, nadam se, i naša srca i duše opečatila i pripremila nas za drugu trećinu, u kojoj smo sada, koja je magfiret – oprost, a koja će nas, ako Bog da, pripremiti za posljednju trećinu ramazana koja će nam biti štit od džehennemske vatre na Sudnjem danu. Nalazimo se u drugoj trećini mubarek ramazana, koja je magfiret-oprost, i sve što uradimo od dobra za ta djela će nam Allah opraštati naše grijehe, zato iskažimo našu darežljivost i našu plemenitost, naše suosjećanje trebamo pokazati, prije svega, prema potrebnima u našoj sredini, u našoj mahali i našem komšiluku, kojih je, nažalost, priličan broj. To smo kao vjernici obavezni i mimo ramazana, ali ramazan je prilika da, pomažući ih svojom sadakom, svoj post i svoje ibadete oplemenimo, a sve to čineći u ime Allaha Milostivog i s ciljem i nadom da ćemo i takvim postupcima steći Allahovo, dž.š., zadovoljstvo, i da ćemo zbog takvih postupaka u Džennet ući, ako Bog da! U tom smislu su i riječi Allahovog poslanika, s.a.w.s.: Kome se život zapečati riječima – La ilahe illellah – ući će u Džennet, ko isposti jedan dan želeći Allahovo zadovoljstvo, i to mu se ukabuli / to mu bude primljeno – ući će u Džennet, ko dadne sadaku u ime Allaha, dž.š., i ona mu bude primljena – ući će u Džennet. (Ahmed) Zato su prve generacije muslimana običavale govoriti: Namaz čovjeka dovede do pola puta, post ga dovodi do vrata Gospodara svjetova, a sadaka ga uzme za ruku i uvede ga.

Zato draga braćo, iskoristimo ramazanske dane za gore navedene stvari, pomozimo potrebnima, a isto tako pomzimo i sebi, a kako sebi pomoći. Na taj način što ćemo preostale dana ramazana ispostiti, preostale ramazanske noći provesti u ibadetu, počevši sa tervih-namazom i nastaviti noćnim namazom, učenjem Kur'ana, zikrom, pobjedimo svoj nefs i otjeramo od sebe ionako zavezanog šejtana još dalje, pa kad ako Bog da prođe ramazan nastavimo biti slični ako ne isti kao u ramazanu, na taj način ćemo u ramazanu i sebi pomoći.

Ove godine u ramazanskoj drugoj trećini se prisjećamo naših šehida Alića i Ekića, godišnjice zločina nad njima. Sa 22. na 23, juni 2016. se navršavam 24 godine od zločina nad našim sugrađanima, nad našom braćom. Nažalost većina njih ni nakon toliko godina nije pronađena i dostojanstveno ukopana. Mjesec maj, juni i juli su mjeseci zločina na području naše opštine, većina stanovništva je protjerana iz doline rijeke Japre u mjesecu maju 1992. godine, zločin u naseljima Alići i Ekići se desio u mjesecu junu 1992 godine, egzodus novljana u julu iste godine, kada je za jedan dan preko 10000 Bošnjaka muslimana moralo da napusti svoje toprake, zato su ova tri mjeseca, za Bošnjake Bosanskog Novog najteža i najtužnija u novijoj historiji.

Alići i Ekići nisu jedino mjesto gdje su ubijani Novljani, ali je mjesto gdje je ubijen najveći broj Novljana-Bošnjaka-muslimana u jednom danu te zbog toga upravo taj dan treba da bude podsjetnik ubijanja muslimana, na području Bosanskog Novog. Na taj dan trebamo svi da budemo u Alićima i Ekicima, da nas podsjeća na zlo koje nam je učinjeno, ali isto tako da ne dozvolimo da nam se to zlo opet dogodi. Uzvišeni Gospodar šehidima Alića i Ekića, kao i svim šehidima će ako Bog da podariti obećanu nagradu-Džennet, zato obilježavanje ovog datuma treba više nama živima kako ne bismo zaboravili šta su naša braća i sestre preživjele te 1992. godine."

I sada, nakon punih dvadeset i četri godine od tog svirepog zločina, koji se desio upravo na samom pragu 21 stoljeća, i koji je prepoznat pred licem pravde svijetskih sudova, kao jednim u nizu mnogobrojnih zločina nad bošnjacima Bosne i Hercegovine, vlasti manjeg, genocidnog entiteta, negiraju, te u istom trenutku ponižavaju familiju i rodbinu žrtava, a i samu žrtvu, a s time i sve nas, razlogom što se izjednačuju izvršioci tih zločina, sa onim kojim su ti izvršioci nanjeli zlo. I nedavne mizerne kazne za zločine u ovim naseljima dovoljno govore o sudovima koji donose presude.

Na području Bosanskog Novog prolivena je velika šehidska krv ali nalogodavci i izvršitelji zločina su se prevarili misleći da će Bošnjaka s ovih prostora nestati. Zbog svega ovoga, zbog svih zločina i genocida koji su počinjeni na nama muslimanima, u ovom mubarek ramazanu moramo znati šta znači islam i da je islam naš spas i na ovom i na onom svijetu kao i pripadnost i svijest o islamu. Šehidi Alića i Ekića su opomena svim našim roditeljima da svoju djecu odgajaju u islamu, da ne smijemo dozvoliti da naša djeca ne znaju uzeti abdest, klanjati namaz ili proučiti Fatihu svojim roditeljima. Naša dužnost je da posjećujemo naše šehide i da ih nikada ne zaboravimo.

Zato draga braćo, iskoristimo blagodati svake trećine ramazana, iskoristimo blagodati koje nosi svaki ramazanski dan, svaki ramazanski trenutak, oplemenimo i ukrasimo svoj post i svoje ramazanske ibadete dobrim djelima, posebno sadakom. Budimo od onih na kojima će post ostaviti svoj trag, pokažimo samilost, saosjećanje i solidarnost prema slabima, prema majkama šehida, prema jetimima, nesretnima i siromašnima! Budimo darežljivi i neka nam naša darežljivost pomogne da zaslužimo i steknemo Allahovo dž.š., zadovljstvo i milost! I nikada ne zaboravimo zločine počinjene nad nama ni naše Šehide!!!

 

Glavni imam MIZ Bosanski Novi

Saudin-ef. Hlivnjak

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine