digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Živi islam u tekiji

Autor: M. Kovač Januar 24, 2015 0

U nedjelju, 4. januara, 2015. godine prisustvovali smo obilježavanju mevluda u tekiji Mesudiji u Kaćunima kod Busovače.

 

Vrijedilo je u nedjelju navečer posjetiti tekiju Mesudiju u Kaćunima, nazvanu po rahmetli šejhu Mesudu Hadžimejliću (1937-2009) koji je dugo vremena bio jedan od najvećih islamskih misionara u srednjobosanskom kraju. Danas je to mjesto mira, duhovne razgale, mjesto zikira, salavata i lijepe riječi o dinu, o pokornosti Svevišnjem Stvoritelju, savjeta o slijeđenju Poslanikovog puta, a.s. Naše bosanske tekije koje djeluju u okviru Tarikatskog centra su uistinu mjesta u koje svi mogu doći i osjetiti toplinu vjere, riječ suosjećanja i razumijevanja, doživjeti "živi islam" u svakodnevnom međuljudskom ophođenju i svratiti u oazu duševnog smiraja, skloniti se iz naše ovovremene otuđenosti i izgubljenosti.

Mevlud i zikr

Mevlud je proučen nakon jacije namaza i uvodnog predavanja i dobrodošlice koju je gostima u prepunoj tekiji uputio šejh dr. Ćazim. Posebnost mevluda u Mesudiji je što se uči na turskom jeziku i što se izvodi mevlud kojeg je napisao turski pjesnik Sulejman Čelebi, jedan od najpoznatijih pjesnika osmanske književnosti iz 15. stoljeća. Njegov spjev o rođenju i životu Poslanika, a.s.,  "Allâh adın zikredelim evvelâ" najpoznatije je djelo turske religiozne književnosti. Potom, prelijepo učenje Kur'ana, ilahija i kasida koje su izveli derviši ove tekije, a prigodno predavanje održao je dr. Bilal Hasanović, profesor sa Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici.

 Savremeni centar

Pred samu jaciju namaz susreo sam se sa pročelnikom ovog duhovnog centra šejhom dr. Ćazimom Hadžimejlićem. On je sin rahmetli Mesud efendije, osnivača ove tekije. Sa ovim vrsnim alimom i našim najboljim kaligrafom vezuje me mjesto rođenja. Obojica smo rođeni u selu Gorica, a njegov babo rahmetli Mesud efendija je u mektebu podučavao mog oca. Ugodna dobrodošlica i čaj, a potom njegov mlađi brat Abdusamed me je odveo i pokazao tekiju. To nije klasična tekija. To je jedan savremeni centar sa moderno opremljenom poluklinikom u prizemlju. Abdussamed mi je potom pokazao sve najsavremenije medicinske dijagnostičke aparate koje posjeduju i proveo me salama poluklinike. Potom smo otišli i posjetili biblioteku u kojoj pored vrijednih knjiga na zidovima ponosno stoje slike sufijskih predaka sve do hadži Mejli babe, osnivača i pročelnika ove porodice. Također, nedaleko od Mesudije je i biblioteka koja posjeduje više od 10 hiljada knjiga, a budući da je dr. Ćazim ekspert za restauraciju siguran sam da je to blago očuvano na najbolji način.

Ono što me je, pored lijepog mevludskog programa, oduševilo u Kaćunima jeste i vizija djelovanja ovog sufijskog centra. Naime, kako mi je kazao Abdussamed, uskoro će u ovoj tekiji jedan dio biti preuređen kao dom za brigu o starijim licima gdje će korisnici imati priliku da uz njegu i brigu, adekvatnu zdravstvenu zaštitu imaju i, za one koji to žele, besprijekornu duhovnu njegu, dodatno obrazovanje i upražnjavanje vjerskih obaveza u jednoj krajnje lagodnoj i opuštenoj atmosferi. Doista, ideja i projekat za svaku pohvalu i podršku. I dakako, Islamska zajednica u okviru koje djeluje Tarikatski centar veoma mnogo može naučiti iz metoda i rada sufijskih redova i njihovih pročelnika.

Kao što je to uvijek u tekiji, vrhunac je zikir i derviška halka koja se poput kosmosa njiše i veliča Stvoritelja, zahvaljuje mu za sve blagodati i Milost kojom je počastio ovaj i sve svjetove. A ovogodišnja mevludska svečanost u Kaćunima imala je i svoju posebnost. Jedan od posjetitelja tekije počastio je sve prisutne tortom posebno napravljenom za ovu priliku sa ispisanim arapskim riječima "šefa'at ja Resulallah". Također, svim posjetiteljima na kraju je podijeljena ruža – simbol voljenog Poslanika. Pitam se: Zar ovo nije najbolji način borbe protiv svih onih koji bezuspješno pokušavaju narušiti njegovo časno ime i sliku, koje nema, a koju svaki istinski vjernik u srcu svome nosi.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine