digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Švicarska: Škola Kur'ana u džematu Aargau

Autor: Muhamed Berbić Februar 15, 2015 0

U Islamskom centru Bošnjaka Kantona Aargau u Švicarskoj od 2012. godine djeluje "Škola Kur'ana" osnovana na tradicionalnoj Večeri Kur’ana.

Ideju za osnivanje je dao imam Centra Muris-ef. Purić, a podržao ju je kompletan Odbor Centra na čijem čelu je predsjednik Mirzet Mujala. Ovo je inače prva i jedina Škola Kur’ana na području Islamske zajednice Bošnjaka Švicarske i Lihtenštajna, koju pohađaju djeca, omladina i odrasli. "Nastava je podijeljena po oblastima i odvija se u četiri različita nivoa, učenje harfova arapskog pisma, iščitavanje Kur`ana, učenje tedžvida i učenje Kur`ana napamet, odnosno hifz, "- kaže hfz. Muhamed ef. Koluh imam džemata i muhaffiz Škole Kur’ana.

Učenje i druženje

Mektebsku nastavu ovom džematu inače pohađa 248 djece, a ona se izvodi subotom i nedjeljom. Vjeroučitelji su Rizveta Sijamhodžić, Emina Tutnjić, Mirnesa Sijamhodžić, Muris ef. Purić i hfz. Muhamed ef. Koluh. Još 30 djece pohađa dodatno i Školu Kur’ana na nastavi utorkom, srijedom, subotom i nedjeljom, gdje se isključivo radi na memorisanju Kur’ana, odnosno učenju hifza. Nastava za odrasle se odvija utorkom i srijedom, a muallima Mirnesa Sijamhodžić organizirano posebno radi sa ženama u istim terminima. Do sada su polaznici ove Škole imali više javnih nastupa i takmičenja, a već dvije godine se predstavljaju na manifestaciji Večeri Kur’ana te učestvuju u programu zajedno sa najboljim hafizima cijelog svijeta.

Pažnja! Više proèitajte u printanom izdanju Preporoda od 15.februara 2015.g.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine