digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Veliki grijeh: Nepravedno dijeljenje imetka nasljednicima

Autor: Fuad Sedić Novembar 11, 2015 0

U islamu je tačno određeno koliko ko od nasljednika dobija imetka, pa bilo kakvo mjenjanje tih pravila se smatra velikim grijehom. To se može desiti ako bi neko ostavio takvu oporuku u kojoj bi nekom od nasljednika uskratio njegovo pravo, iz razloga što ga mrzi ili ne podnosi.


Abdullah ibn Abbas r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: "Nekoga oštetiti u oporuci je jedan od velikih grijeha," zatim je proučio ovaj kur'anski ajet: " To su Allahovi propisi. Onoga ko se pokorava Allahu i Poslaniku Njegovu - On će uvesti u džennetske bašče, kroz koje će rijeke teći, u kojima će vječno ostati, i to je uspjeh veliki." (sura Nisa', 13) (Hadis bilježi Nesai, dok neki smatraju da je to izreka Ibnu Abbasa r.a.)
Ebu Hurejre r.a. pripovijeda da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: "Zaista neki čovjek, ili žena žive u pokornosti Allahu dž.š. šezdeset godina pa kada im prikuči smrt onda ostave oporuku, kojom nekome od nasljednika nanesu štetu i time zasluže džehennemsku vatru. Zatim je Ebu Hurejre r.a. proučio ovaj kur'anski ajet: "pošto se izvrši, ne oštećujući nikoga, oporuka koja je ostavljena ili podmiri dug; to je Allahova zapovijed! -A Allah sve zna i blag je. To su Allahovi propisi. Onoga ko se pokorava Allahu i Poslaniku Njegovu - On će uvesti u džennetske bašče, kroz koje će rijeke teći, u kojima će vječno ostati, i to je uspjeh veliki." (sura Nisa', 12-13) (Hadis bilježi Ebu Davud i Tirmizi)
Ovaj hadis bilježi Ibn Madže i kod njega stoji ovako: "Zaista čovjek nekada radi djela džennetlije sedamdeset godina i kada ostavi oporuku njome nekoga ošteti pa tako svoja djela završi sa lošim djelom i uđe u Džehennem, a ponekad čovjek radi loša djela sedamdeset godina i ostavi oporuku i u njoj bude pravedan, pa svoja djela zapečati sa dobrim djelom i uđe u Džennet."
Enes r.a. pripovijeda da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: "Ko pobjegne sa imovinom svoga nasljednika (otme mu je), Allah će njemu uskratiti njegov dio u Džennetu." (Ibn Madže)

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine