digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mijenjanje čovjekovog izgleda u cilju "veće" ljepote

Autor: Fuad Sedić Novembar 11, 2015 0

Allah dž.š. je stvorio čovjeka u najljepšem obliku, pa vršiti bilo kakve izmjene na ljudskom tijelu je jedan od velikih grijeha.


Allahov Poslanik s.a.v.s. kaže: "Allah je prokleo one žene koje tetoviraju i one koje to traže da im se čini; one koje čupaju dlake sa lica (obrva) i one koje traže da im se to radi; one koje sebi prave razmak među sjekutićima radi ljepote i one koje na bilo koji način mijenjaju izgled koji je Allah stvorio." (Buharija i Muslim)
Allahov Poslanik s.a.v.s. kaže: "Allah je prokleo onu ženu koja stavlja periku i onu koja traži da joj se to čini." (Buharija i Muslim)

KLONIRANJE I SLIČNI POSLOVI

Kada se ovakva strašna kazna predviđa za one koji mijenjaju izgled svoga lica, kose, obrva i drugog, kakva je tek situacija sa onima koji se u današnjem vremenu "upliću" u Allahovo stvaranje, čineći kloniranje, mijenjajući spolove i tome sličnim poslovima koji mogu rezultirati općim neredom na zemaljskoj kugli. Nema sumlje da je to jedan od velikih grijeha i da su ta djela od šejtanskog zavođenja koje je pomenuto u ovim ajetima:
"Allah prokleo šejtana! On je rekao: "Ja ću se sigurno potruditi da preotmem za sebe određeni broj Tvojih robova, i navodiću ih, sigurno, na stramputicu, i primamljivaću ih, sigurno, lažnim nadama, i sigurno ću im zapovijedati pa će stoci uši rezati, i sigurno ću im narediti pa će stvorenja Allahova mijenjati!" A onaj ko za zaštitnika šejtana prihvati, a ne Allaha, doista će propasti! (sura Nisa, 118-119)
Kolike se sume novca daju za kojekakve plastične operacije, koje nemaju za cilj ništa drugo nego mijenjanje izgleda i "uljepšavanje" a u isto vrijeme koliko ljudi umire od gladi, ili od raznih bolesti a ne mogu sebi priuštiti ni osnovne namirnice niti lijekove. Takođe od belaja i iskušenja koja su zadesila čovječanstvo su pokušaji izmjene spolova, "stvaranje" djece onome ko ne može imati djecu i tome slično. Kao odgovor na tu situaciju Allah dž.š. u Kur'anu kaže:
"Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji. On stvara šta hoće! On poklanja žensku djecu kome hoće, a kome hoće -mušku, ili im daje i mušku i žensku, a koga hoće, učini bez poroda; On, uistinu, sve zna i sve može." (sura Šura, 49-50)

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine