digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Čuvajmo svoj post od gibeta / ogovaranja

Autor: Avgust 12, 2016 0

Esma bint Jezid, r.a., pripovijeda od Allahvog Poslanika, s.a.v.s., da je rekao: "Ko zaštiti čast svoga brata muslimana u njegovoj odsutnosti, Allah će njega osloboditi džehennemske vatre." (hadis je hasen, Ahmed)

 

Jedan od najčešćih grijeha koji kvari ili umanjuje vrijednost posta je gibet ili ogovaranje. Pored toga što se o toj lošoj osobini toliko govorilo, vazilo, pisalo, smatram da je opet potrebno podsjetiti na njegovu opasnost i nesagledive štetne posljedice koje iz tog proizilaze, a posebno sada uz ramazan kada postimo.

Od ciljeva našeg posta je da ojačamo svoj iman i takvaluk, da zaslužimo Allahovu milost i njome uđemo u Džennet. Jedan od načina zaštite od džehennemska vatre i ulaska u Džennet je čuvamo čast i dostojanstvo svoga brata muslimana u njegovoj odsutnosti.

Enes, r.a., pripovijeda da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "U čijem prisustvu se bude loše govorilo (ogovaralo) o njegovom bratu muslimanu, a on bude u mogućnosti da ga zaštiti, pa on to ne učini, zadesiće ga poniženje na ovom i na onom svijetu." (Ebu Šejh u Tevbihu)

Asbehani ovaj hadis bilježi sa sljedećim tekstom: "U čijem prisustvu se bude ogovarao njegov brat musliman, a on bude u mogućnosti da ga zaštiti, pa ga uistinu zaštiti, Allah će njega zaštititi na dunjaluku i na ahiretu, a ako ga ne zaštiti, Allah će ga poniziti i na dunjaluku i na ahiretu."

U još jednoj predaji ovog hadisa stoji: "Ko zaštiti čast svoga brata muslimana, Allah će na Sudnjem danu zaštititi njegovo lice od vatre," a zatim je Allahov Poslanik, s.a.v.s., proučio ovaj kur'anski ajet: "...a naše je pravo da vjernike pomognemo." (Er-Rum, 47)

Sehl ibn Sead Es-Saidi, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "U čijem prisustvu bude ponižen vjernik, a on bude u stanju da ga pomogne i zaštiti, pa to ne uradi, Allah će ga poniziti pred svim ljudima na Sudnjem danu." (Ahmed)

Ovi hadisi donose radosnu vijest od Poslanika, s.a.v.s., ulijevaju nadu vjernicima i podstiču ih načinjenje dobrih dijela. Svako od nas teži tome ga Allah, dž.š., sačuva i zaštiti od džehennemske vatre, te da ga Svojom milošću uvede u džennetske perivoje. Kao što smo vidjeli iz ovih hadisa, taj cilj se može postići, a put do njega i nije toliko težak. Na nama je da se ne upuštamo u razgovor od kojeg nema nikakve koristi, pogotovo kada se loše govori o onima koji nisu prisutni.

Iz hadisa se nazire veličina sevaba onome ko zaštiti čast svoga brata muslimana u njegovom odsustvu. Vrlo interesantno da sa jednom ili dvije riječi, sa kojima ćemo zaustaviti ogovaranje svoga brata muslimana, možemo zaslužiti Džennet.

Muslimanima je zabranjeno da ogovaraju druge ljude i da ih negativno spominju u njihovom odsustvu. Ako se nađemo u društvu gdje se neko ogovara, dužni smo da posavjetujemo prisutne da ne ogovaraju druge ljude. Ako nam to ne pođe za rukom onda smo dužni da napustimo to sjelo, kako ne bi sudjelovali u tom grijehu. Dužnost muslimana je da popravljaju stanje svoje zajednice tako što će ostaviti ogovaranje i tako raditi na učvršćivanju međuljudskih veza koje gibet raskida. Na taj način će dobiti nagradu koju je Poslanik, s.a.v.s., obećao za onoga koji sačuva čast svoga brata muslimana. Od negativnih posljedica ogovaranja je izazivanje srdžbe našeg Stvoritelja. Također, gibet uništava dobra djela, kao što vatra jede drva. Porazno je također, da počinioc toga grijeha smatra to običnom igrom i zabavom, a ustvari to djelo ruši moralne principe, povećava munafikluk i od lijepih sijela pravi „trpeze gdje se jede mrtvo meso braće muslimana.“

Ebu Asim En-Nebil je rekao: "Ljude gibete i ogovaraju samo oni koji sa najnižeg ranga, koji nemaju vjere."

 

     Gibet – ogovaranje drugih

Jedan od načina čuvanja časti muslimana je da ga zaštitimo od gibeta, klevetanja i tome slično. Islam zabranjuje gibet (ogovaranje) i opisuje ga kao gnusan čin, kao jedenje mesa svoga mrtvog brata. Ovo kur'ansko upozorenje i usporedba posebno dolazi do izražaja sada uz ramazan, kada se vjernici sustežu od jedenja svega onoga što je inače čisto i ukusno. Allah, dž.š., kaže: "I ne ogovarajte jedni druge, zar bi nekom od vas bilo drago da jede meso mrtva brata svoga, a vama je to mrsko" (El-Hudžurat, 12)      

Mi svoj gibet vrlo često opravdavamo time što smatramo da "govorimo ono što je tačno i iznosimo samo istinu". Međutim, Poslanik, s.a.v.s., nam u hadisu pojašnjava da je to ustvari gibet.

Ebu Hurejre, r.a., kaže: "Jednom prilikom je Allahov Poslanika, s.a.v.s., upitan: -Šta je to gibet? Poslanik odgovori: -Da spomeneš svoga brata po onom što on ne voli. -A šta ako je to, što ja o njemu kažem, uistinu tako? -Ako je istina to što si o njemu rekao onda si ga ogovorio, a ako to nije tačno, onda si ga potvorio.” (hadis je hasen-sahih, Tirmizi, br.1999). Prema tome potvora je još teži i veći grijeh od gibeta.

Da bi se sačuvali ovih velikih grijeha treba što više se posvetiti zikru - spominjanju Allaha, dž.š., i činjenju dobrih dijela. Biti svjestan da se tim grijehom izlažeš Allahovoj srdžbi i da će onaj kojeg ogovaraš, na Sudnjem danu, uzeti tvoja dobra djela, a ako ih ne budeš imao, natovarit će na tebe svoje grijehe. Sjeti se da i ti imaš nedostataka i mahana, pa zar te nije sramota da o tuđim mahanama pričaš a sebe zapostavljaš. Postavi se u položaj onoga kojeg gibete i zamisli kako bi se ti osjećao da si na njegovom mjestu.

Gospodaru naš, primi naš post i druge ibadete i sačuvaj nas da ne budemo od onih koji su džaba gladovali i žednjeli a od toga nisu imali nikakvog sevapa.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine