digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Pauk i pčela kao primjeri

Autor: Abdulah Husić Oktobar 22, 2016 0

Božije određenje je bilo da baš na isti dan kada se obilježavanjem početka nove hidžretske 1438. godine sjećamo Poslanikove s.a.w.s. seobe iz Mekke u Medinu i uzimamo pouku iz njegovog načina organizacije muslimanske zajednice i države, istovremeno u svojoj zemlji glasanjem na lokalnim izborima mi činimo jedan korak u organizaciji naše zajednice i države.

Kao vjernici znamo da nam je dužnost u tom procesu učestovati, znamo i da nam je dužnost u dobru se pomagati a na ono što je loše upozoravati. Kroz Kur'an, koji je glavni izvor naše vjere i naš dunjalučki putokaz, Stvoritelj nas uči šta je to dobro a čega se treba klonuti dajući nam jasne dokaze i smjernice ako želimo da razmišljamo i razumno postupamo.

Uzvišeni Allah nam u Knjizi svojoj kazuje primjere iz kojih učimo i pouku primamo. Kroz te primjere se, između ostaloga,  pokazuje i dokazuje nadnaravnosti (mu'džiza) Kur'ana Časnog.

Zato svaki puta kada se novim naučnim otkrićem potvrdi neka od neporecivih nadnaravnosti Kur'ana ili tačnije rečeno kada neko pomoću blagodati razuma dosegne do nekog dijela mudrosti iz Knjige Mudre pa to otkriće ljudima  prezentuje, u reakciji vjernika osjetimo dunjalučko obistinjenje Božijih riječi s početka sure El – Mu'minun: „Doista će vjernici sreću osjetiti“.[1]

Među kur'anskim primjerima koje nam Gospodar kazuje a čiju veličinu nauka posljednjih godina tek dokazuje su i kazivanja iz dvije kur'anske sure nazvane po Allahovim dž.š. stvorenjima El – Ankebut (Pauk) i En – Nahl (Pčela).

U prvoj Uzvišeni Gospodar nam one koji druge, mimo Allaha, za zaštitnike uzimaju navodi kao primjer pauka koji isplete kuću. A uistinu - od najslabijih kuća je kuća paukova - kad bi znali![2]

Iako bismo pomislili da je paukova kuća, ili mreža koju isplete, navedena kao primjer slabe kuće zbog njene tankoće i činjenice da ju je lahko potrgati naučna otkrića će nam ukazati da to nije tačno, naprotiv, nit paukove mreže spada u najčvršće materijale. Paukova nit sa prečnikom manjim od hiljaditog dijela milimetra pet puta je jača od čelične žice iste debljine, a koja je jedan od najjačih materijala u industriji.

Ono što paukovu kuću čini najslabijom jesu odnosi unutar nje. Nauka, nedvosmisleno, dokazuje nešto što se naziva seksualni kanibalizam u kome ženka pauka nakon oplodnje najčešće ubije i pojede mužijaka pauka. Nakon što mladunci odrastu oni ubijaju majku. Zbog toga je ova kuća najslabija.

Drugi primjer je primjer pčele. Kada nam Gospodar želi navesti primjer složne zajednice navodi nju, pčelu, koja nam pokazuje da je moguće živjeti u slozi i jedinstvu ako se po Božijim zakonima živi. Kada Uzvišeni govori o njoj kaže: “Gospodar tvoj objavljuje pčeli: ‘Planine uzmi za svoju kuću, i drveće i ono što grade (ljudi). A potom jedi od svih plodova pa poslušno putevima Gospodara tvoga hodi.’ Iz utroba njihovih (pčelâ) izlazi napitak različitih bojâ. U njemu je lijek za ljude. U ovome su znakovi za narod koji razmišlja.”[3]

Od njih učimo o pokornosti dragom Bogu. One žive samo na tamo gdje im je Gospodar naredio: planine, drveće i na onome što ljud sagrade. Koristeći se onime što im je Bog, dž.š., dao i dozvolio proizvode med koji je lijek i time koriste onima s kojima dijele životni prostor. I najvažnija lekcija, imaju predvodnika (maticu) koji ih upućuje i naređuje im ono što je korist i dobro a odvraća ih od zla. One su joj pokorne i poslušne. Zbog toga su primjer zajednice za ljude.

Od zdravog odnosa unutar zajednice zavisi sloga i sklad jedne zajednice. Od predvodnika te zajednice zavisi snaga i produktivnost zajednice. Naša kuća, naš dom je naša zajednica, i džemat i mjesna zajednica kao i općina i država. To su zajednice koje mi trebamo urediti.

S toga, oni koji predlažu, moraju nam najbolje kadrove za vođenje tih zajednica ponuditi. To je njihova odgovornost. Za to će morati odgovarati. Mi smo dužni da od njih svoje predvodnike izaberemo. U protivnom, kuće će nam poput paukovih biti.


[1] El – Mu'minun, 1.

[2] El – Ankebut, 41.

[3] En – Nahl, 68. – 69.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine