digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Vjera u životu, i život u vjeri

Autor: Edin Hrnjić Decembar 15, 2016 0

Mnogi filozofi su se trudili da svojim razmišljanjem i svojom vizijom doprinesu dobro ljudima i da osvijetle put ispred njih. To znači da su i ti filozofi tragali za svrhom života. Za moralom. A šta je to moral? Moral je ono što čini čovjeka čovjekom, a ne životinjom.

Primjer morala, kristalno jasno, vidimo u našem Poslaniku s.a.v.s., jer on je poslan da bi upotpunio moral. Zato je Allah, dž.š., propisao obrede u kojima se krije ključ morala. Ako ispravno shvatamo te obrede i pristupimo im kako njima dolikuje, ključ će biti nadohvat naših ruku.  „... i obavljaj namaz, namaz, zaista odvraća od razvrata i svega što je ružno...“ (El-Ankebut, 45.). Mi trebao biti poslušni Allahu, dž.š., i Njegovom Miljeniku, a.s., a biti poslušan vznači slijediti i pokoravati se, a Gospodar u istom ajetu u nastavku kaže: „..obavljanje molitve je najveća poslušnost! – A Allah zna šta radite.“. Čovjek ne može dosegnuti vrhunac morala ako nije musliman. Zašto? Zato što je, ipak, Muhammed, a.s., poslan da bi upotpunio moral. To znaju iskreni sljedbenici njega (a.s.).

Da bi čovjek postao moralan, mora obavljati ibadete. Da bi obavljao ibadete, mora znati koji ibadet čemu služi. Tj. koja mu je svrha. Ako je vjera jasna, a jeste, onda su i ibadeti jasni. „O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili“ (El-Bekareh, 183.). Kaže Poslanik a.s.: „Ko se ne okani neistinitih govora i djela – ta Allahu nije potrebno njegovo ustezanje od jela i pića.“ (Buhari)

Neka jela su grijeh, tipa svinjsko meso. Čovjek postom, ne samo da ostavlja takva jela (jela koja su haram), nego ostavlja i dozvoljena jela. To govori da ostavljanje jela nije svrha posta, i nije toliko bitno, jer da je bitno ne bi nas Allah, dž.š., opterećavao. Allah je vjeru olakšao, ljudi je komplikuju zbog svog neznanja.

Kad je riječ o namazu, da bi on ima efekta, treba ga obavljati srcem. Kad krenemo u džamiju, da krenemo srcem. Idemo tijelom svojim u džamiju, ali gdje su nam srca za vrijeme namaza? Ne može srce ostati kod kuće gledajući serije, filmove, utakmice i sl. Naše srce treba zajedno sa tijelom ići na namaz. Čelo je samo sredstvo, a srce pada na sedždu. Da li zaista naše srce pada na sedždu?

Pored toga, namaz ima svoju formu. Ta forma treba da bude u skladu sa formom namaza našeg Poslanika (a.s.) i prvih generacija, jer su oni najbliži izvoru sunneta, a voda na izvoru je najbolja. Bitno je znati da forma ima svoje mjesto u vjeri, ali joj nije prvo mjesto.

Čovjek, vjernik, mora izgraditi svoj karakter. Mora imati čvrste temelje, a ti temelji su ibadeti, a posebno namaz.  Kao što svaka kuća treba da ima čvrste temelje da bi opstala, tako i čovjek treba, a ako ih nema urušit će se.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine