digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Žene kao čuvari vjerske tradicije muslimana u doba socijalizma

Autor: Elvir Duranović Februar 13, 2018 0

Kao što je poznato obred kišne dove ustanovio je Allahov Poslanik, a.s. Tu praksu nastavili su njegovati ashabi, a potom i sve generacije muslimana iza njih. Prihvatanjem islama Bošnjaci su također počeli učiti kišne dove. Obred kišne dove u Bosni i Hercegovini od prvih početaka u XV stoljeću do kraja Drugog svjetskog rata uvijek su predvodili i učili imami. Nakon Drugog svjetskog rata do 70-ih godina XX stoljeća Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini prošla je kroz najteži period u svojoj historiji. U tom periodu ukinute su medrese, osim Gazi Husrev-begove, zabranjeno je javno ispoljavanje i izvršavanje vjerskih obreda (osim dženaze), ukinuta je mektebska nastava, zabranjen je rad tekijama i oduzet je najveći dio vakufske imovine. Djelujući u izuzetno nepovoljnim okolnostima imami i ostali službenici Islamske zajednice najčešće su bili primorani napustiti Zajednicu i posao pronaći u nekoj društvenoj organizaciji. U takvoj situaciji, možda po prvi put u Evropi, pojedine učene muslimanke preuzimaju ulogu čuvara islamske tradicije i nastavljaju, umjesto imama, izvršavati obred kišne dove. U ovom radu ćemo na nekoliko primjeru iz srednje Bosne pokazati na koji način su muslimanke sačuvale tradiciju učenja kišnih dova.

Rahmetli Arza Haskić i kišna dova pored mlina u Šenkovićima, općina Novi Travnik

Šenkovići su naselje smješteno ispod brdsko-planinskog platoa Rostovo, 7,5 km jugozapadno od Novog Travnika. U izvorima se prvi put spominje u defteru iz 1568. godine. U Šenkovićima se nalazi jedna od najstarijih džamija iz osmanskog perioda na području novotravničke regije. Do kraja drugog svjetskog rata imam iz Šenkovića bi zajedno sa svojim džematlijama, za vrijeme sušnih mjeseci, organizovao odlazak na kišno doviše u Zijametu koji se nalazi s jugozapadne strane Rostova. Međutim, nakon zabrane javnog izvršavanja vjerskih obreda, kišnu dovu u Šenkovićima neko vrijeme je učila rahmetli Arza Haskić. Za mjesto učenja dove Arza je odabrala mali i neugledni mlin u blizini izvora Studenac nedaleko od Šenkovića.

Kada bi trebalo učiti dovu Arza Haskić bi sakupila maloljetnu djecu iz Šenkovića s kojom bi otišla do mlina. Potom bi djecu rasporedila na prostoru oko mlina i proučila dovu za kišu. Prema kazivanju svjedoka, prije nego što bi se Arza s djecom vratila u selo, pala bi kiša. Obred učenja kišne dove u Šenkovićima na ovakav način trajao je do smrti učene Arze Haskić. Danas se kišne dove u Šenkovićima uče u džamiji.

00Cijeli tekst

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine