digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Dr. Haris Silajdžić: Promjena granica na Balkanu bi direktno ugrozila mir u Europi

Autor: Mirnes Kovač Januar 17, 2019 0
Foto: H. Memija Foto: H. Memija

- poručuje u svom prvom intervjuu za Preporod dr. Haris Silajdžić koji je u odsudnim historijskim trenucima za Bosnu i Hercegovinu bio njen prvi ministar vanjskih poslova, potom premijer, a kasnije i član Predsjednitšva BiH.

- Poštovani predsjedniče, povod za ovaj razgovor je “Zvijezda Pakistana” (Sitara-i Pakistan), jedno od najvažnijih državnih priznanja ove zemlje koje vam je uručeno 19. novembra prošle godine. U obrazloženju nagrade stoji da Vam je uručena za “napore u okviru međunarodnih, regionalnih i bilateralnih odnosa, te za doprinos učvršćivanju bratskih odnosa Pakistana i BiH.” Šta ova nagrada znači za Vas, a i za nas, za našu državu?

Dr. Silajdžić: Naravno da sam počašćen tim priznanjem. Šta znači za nas? Pravo da Vam kažem, ne znam. To neka drugi kažu. Mi živimo u takvom vremenu, to je opasno vrijeme kada ništa ne znači puno, kada otprilike sve ide i sve može. Dakle, to je ne baš najbolje vrijeme. Mi smo mala zemlja. Mi moramo imati prijatelje na svim stranama. Nama je vrlo važno da smo u vrijeme kataklizme koja nas je zadesila, imali prijatelje. Pakistan je tu bio na visini zadatka, kad je bilo najteže, vrlo brzo, efikasno. Tada je bio premijer Nawaz Sharif, stvari su se odvijale dobro i puno su nam pomogli njihova odlučnost i povjerenje. Ta njihova pomoć nam je puno značila u odsudnim trenucima za Bosnu i Hercegovinu. Tako da je moje prijateljstvo, moje simpatije prema jednoj državi koja i sama ima svojih problema. To je bio jedan jako težak period i pamtimo prijatelje iz tih vremena. Radi se o jednom plemenitom narodu, ljudima koji možda i ne znaju sigurno gdje je Bosna i Hercegovina, ali vole Bosnu i Hercegovinu. Oni su bili na visini zadatka, prepoznali su o čemu se radi. A o čemu se radilo? Mi smo se borili za opstanak, kao što se i danas borimo. Vi znate da Bosna i Hercegovina mnogima smeta, da mnogi već imaju opsesiju horizontalnog širenja. Kamo sreće da se hoće uspraviti, raditi na svojim tradicijama, vrijednostima itd. Nije traženje svog historijskog mjesta, odnosno, mjesta u historiji i identiteta u horizontalnom širenju. To je prije svega anahrono, a vidjeli smo koliko to košta, a koliko je koštalo Bosnu i Hercegovinu! I ne samo Bosnu i Hercegovinu! Dakle, radilo se o projektu, i danas se radi, u kome je mnogo ljudi na svim stranama izgubilo živote, naravno, najviše onih koji su bili cilj, to su građani Bosne i Hercegovine, Bošnjaci posebno koji zbog svoje vjerske pripadnosti imaju problem ne petsto godina, nego hiljadu godina. Da kažem kolokvijalno: “Nije nam dobra boja dresa!” Obično se kaže to su religijski problemi!? A da su u pitanju različite vjere, ne bi bilo problema. Nijedna vjera ne preporučuje agresiju. Ustvari, radilo se o politici, o moći, o kontroli.

00Cijeli tekst

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine