digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Imam u Mekki Salih bin Humejd: Neophodno je izvršiti određena proširenja

Autor: Mirnes Kovač Septembar 11, 2015 0

Kad se radovi u Mekki završe tavaf će istovremeno moći obavljati milion ljudi

- kaže  imam i hatib Mesdžidu-l-harema u Mekki dr. Salih bin Humejd. 

 

PREPOROD: Poštovani dr. Humejd, ovo je vaša druga posjeta Bosni, možete li nam kazati razlog vaše posjete i u kakvom stanju zatičete muslimane u Bosni i Hercegovini?

Dr. Salih bin Humejd: U ime Allaha Milostivog Samilosnog. Hvala Allahu i neka je salavat i selam na Poslanika Muhammeda, njegovu porodicu i ashabe. Na prvom mjestu zahvaljujem se na prilici koju ste mi ukazali. Drago mi je da ću imati priliku da se obratim vašim čitaocima, čitaocima islamskih novina Preporod, da nešto kažem kao odgovor na pitanja koja imate. Što se tiče razloga moje posjete, ona je odgovor na poziv koji sam dobio od reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića kako bih se upoznao sa situacijom muslimana u Bosni i Hercegovini i susreo sa nekim odgovornim ljudima ovdje, imamima, hafizima i ljudima koji rade na promicanju vjere. Jučer sam se, također, susreo sa članom predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda gosp. Bakirom Izetbegovićem. Kao što ste spomenuli, ovo je moja druga posjeta Bosni i Hercegovini i bez sumnje, primjetio sam dosta novina i da su se mnoge stvari promijenile i koliko ja vidim muslimani su u dobroj situaciji. Kao primjer ću vam navesti džamije su, dakle, one koje su porušene tokom rata, hvala Bogu, uglavnom su obnovljene, koliko sam ja vidio. I k tome, izgrađeno je mnogo novih džamija. Nema sumnje da je to nešto što ukazuje na snagu muslimana i njihov napredak i progres. Zaista sam osjetio nastojanja muslimana da čuvaju ovu zemlju i da budu jedinstveni u službi ove domovine. Zaista sam to primjetio kod ljudi s kojima sam se susreo.

PREPOROD: Bosna i Hercegovina i Saudijska Arabija tradicionalno imaju dobre i prijateljske odnose. Možemo li čuti vaše mišljenje o tome kakvi su ti odnosi trenutno?

Dr. Salih bin Humejd: Zaista, veoma sam sretan što su ti odnosi posebni. I ovaj poziv i ova posjeta da posjetim Bosnu i Hercegovinu potvrđuje, odnosno jača tu saradnju. Njegova ekselencija ambasador Saudijske Arabije Eid Muhammad al-Thaqafi i njegova saradnja i koordinacija i kontakti sa svim zvaničnicima u ovoj zemlji su zaista na najvišem nivou. Država Saudijska Arabija je jako zainteresirana za stanje muslimana u Bosni i Hercegovini i kao što znate, Saudijska Arabija je tokom nedaća i ratnog stanja kroz koje ste prošli pružila veliku podršku i pomoć ovoj zemlji, tokom samog rata i poslije. Također, kao što znate, obnovljeno je veoma mnogo kuća, džamija, škola, bolnica od strane Saudijske Arabije. Uz sve to, kada je u pitanju hadž i umra, mi nastojimo pružiti priliku što većem broju muslimana da obave hadž. Dakle, međusobni odnosi su veoma, veoma dobri.

PREPOROD: Kraljevina Saudijska Arabija je zemlja Dva časna hrama, Mekke i Medine, svake godine, pratimo vlada vaše zemlje čini izuzetne napore da bi omogućila lakše i sigurnije obavljanje hadžskih i umranskih obreda, budući da ste predsjedavali Upravom Dva harema, kažite nam nešto o najnovijim proširenjima?

Dr. Salih bin Humejd: Bez sumnje, Kraljevina Saudijska Arabija ima čast da služi dva Harema i da vodi računa koliko može o pitanjima muslimana bilo gdje u svijetu. U tom smislu, Saudijska Arabija čini mnogo na planu humanitarne pomoći širom svijeta. Briga o Dva časna harema je posebna čast koju ima Saudijska Arabija. Što se tiče proširenja Harema, od dolaska kralja Abdul Aziza pa poslije njega, vođstvo naše države nastoji svim sredstvima da se prošire oba harema. Tako je i sada za vrijeme kralja Abdullaha. Prije svega jer oni znaju da je broj muslimana velik u svijetu i žele da omoguće priliku još većem broju muslimana da obave hadž i umru. I u tome je zaista veliko dobro. Dakle, to se odnosi kako na proširenje Dva časna harema, ali i na ostala sveta mjesta kao što su Muzdelifa i Mina. Trenutno proširenje Harema u Mekki koje se obavlja pod pokroviteljstvom kralja Abdullaha je izuzetno veliki projekat, dosad najveći u povijesti. Proširuju se i Harem u Mekki i Džamija Božijeg poslanika, a.s. Također se proširuje prostor za tavaf, a kao što znate, od ranije se radilo na proširenju prostora na džemretima. Za godinu dana, ako Bog da, očekuje se da će prostor za tavaf biti proširen do te mjere da može primiti oko milion ljudi, dakle, kada se radovi u završe tavaf će istovremeno moći obavljati milion ljudi.

PREPOROD: Kada će radovi biti završeni i koji se kapaciteti Harema predviđaju?

Dr. Salih bin Humejd: Za dvije, maksimalno tri godine svi radovi bi trebali biti završeni. Pored toga, dakle pored radova koji su u toku, namazi se obavljaju, hadžski obredi se obavljaju – dakle nema nikakvih prekida, namazi se obavljaju iako su radovi u toku. To su instrukcije koje je izdao kralj Abdullah da se obredi ne smiju prekidati.

PREPOROD: Bez obzira na ove stvari, dakle, na brigu koju Vaša zemlja čini u poboljšanju uvjeta za posjećivanje svetih mjesta, redovno se u nekim medijima pokreću klasične "spin" kampanje. Recimo, početkom ove godine britanski Independent je donio vrlo bombastičnu informaciju da se navodno želi izmjesiti kabur Poslanika, a.s., a nedavno isti list je aktuelizirao pitanje kuće u kojoj se, navodno, rodio Poslanik, a.s. Kako vi u Saudijskoj Arabiji doživljavate ove kampanje?

Dr. Salih bin Humejd: Čitao sam to što ste spomenuli za Independent. Sve to što ste pročitali i čuli zaista je netačno. Prvo, zaista, logično je da je potrebno prilikom proširenja Harema izvršiti rušenje određenih dijelova objekata. Omer ibn el-Hattab je porušio neke dijelove Poslanikove džamije da bi je proširio, a potom je hazreti Osman porušio ono što je proširivao Omer, r.a., i dodatno je proširio. Zatim, halifa Mervan, pa potom Velid, pa potom Mehdi, abasijski halifa je porušio ono što su proširivali oni prije njega, osmanska država je također izvršila određena proširenja. Dakle, sva proširenja su uključivala određena rušenja i dograđivanja. Ali sada, u današnjem vremenu, hvala Bogu, Saudijska Arabija je stabilna zemlja i sigurna. U prošlosti je Saudijska Arabija bila nesigurna. Danas je hvala Bogu, sigurna i stabilna zemlja. Ranije je broj hadžija bio puno manji, a danas radi obreda hadža dolaze milioni ljudi. Potrebno je primiti toliki broj hadžija. Dakle, neophodno je izvršiti određena rušenja i proširenja. Što se tiče rušenja, sve što je u tradiciji spomenuto a tiče se hadžskih obreda, to je sačuvano. A što se tiče stubova i sličnih građevinskih konstrukcija, to nije sveto. Podvlačim, ono što je u tradiciji spomenuto, to se čuva.

PREPOROD: Dakako, naš list prati te stvari, ali opet se dešavaju ovakve dezinformacije, i mi želimo od Vas čuti kako odgovarate na ovakve informacije?

Dr. Salih bin Humejd: Istina sama sebe brani. Te dezinformacije se pokažu takvima kakve jesu, dakle nestanu.

PREPOROD: Kako gledate na opće stanje muslimanskog svijeta, posebno regiona Bliskog istoka, sa kojeg nama ovdje u Evropi dolaze zabrinjavajuće slike i informacije?

Dr. Salih bin Humejd:  Slažem se s Vama da slike koje dolaze su bolne i tužne. Zaista, ta činjenica, da se muslimani između sebe biju i ubijaju, to je jedna tužna i porazna stvar.

PREPOROD: Šta je rješenje? Ima li rješenja na vidiku?

Dr. Salih bin Humejd: Prije dva dana kralj Abdullah bin Abdul-Aziz je izdao saopštenje i uputio iskren i jasan poziv islamskom i arapskom svijetu. Zaista potrebna nam je mudrost i iskrenost. Potrebno je da savjetujemo ummet, svoje narode, da nastojimo uputiti omladinu, da ih okupimo. Nažalost, naša omladina je rastrojena i raspuštena. Ako Bog da, zajedničkim naporima uleme i vladara stvari će krenuti na bolje!

 

 

 

 

Iz arhive  Preporoda 2015. 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine