digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Šeta: Kada poštujete svoj izbor, svi ostali će vas poštovati

Autor: Selman Selhanović Februar 05, 2015 0

- kazala je mr. Đermana Šeta navodeći da samouvjerena žena, sigurna u svoje vrijednosti, može samo oplemeniti društvenu zajednicu.

 

Sa mahramom na glavi, islamski obučena, putovali ste po svijetu. Kakva su Vaša iskustva?

- Mislim da ovo što ću reći neće biti ništa novo mnogim ženama koje su putovale, a to je da se najveći problemi doživljavaju u svom dvorištu. Moja iskustva su uglavnom ta da kada poštujete dogovor i pravila domaćina, i kada poštujete sebe i svoj izbor, svi ostali će vas poštovati. Iako sam općenito u životu imala malo problema zbog moje mahrame, mene žena nije polila litrom vode ni u Jakarti, ni u Londonu, ni u Phoenixu nego na Ferhadiji.

Sve je više žena islamski obučenih na ulicama Sarajeva. Šta biste, za kraj, rekli o tome?

Ne znam da li je zaista više pokrivenih žena, ili je to neki dojam u nekom trenutku. Znam i čujem da se žene odlučuju na to da se pokriju, kao što znam i čujem da se neke odlučuju na to da više ne budu pokrivene. Nije dobro da to bude trend ili nekakav društveno poželjni potez. A divna je to jedna stvar imati svoje duhovno usmjerenje, svoju konekciju. Kada žene u okviru toga za sebe vjeruju i razumiju da je hidžab prelazak sa dial up-a na adsl sretna sam zbog njih, možda im dijelom i zavidim jer je to kao prva ljubav, sa leptirićima u stomaku, nešto što se ne ponavlja. I moja je želja da se te žene u svom društvu, bosanskohercegovačkom društvu sa stoljećima prisutnim autohtonim evropskim muslimanima osjećaju komotno. Osjećaju kao kod svoje kuće, i u Sarajevu, ali i u Tesliću, Doboju i Banjoj Luci. Možda je na ulicama Sarajeva mahrama postala svakodnevica, ali nažalost u mnogim dijelovima naše zemlje zbog netolerancije prema islamu i muslimanima ona je skoro nepoznanica.

Dio iz intervjua objavljenog u Preporodu 2012.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine