digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

SARDAR: Rješenja ne postoje, moraju se smisliti

Autor: Elvedin Subašić Maj 08, 2015 0

Ziauddin Sardar (1951) osebujan je muslimanski britanski intelektualac, autor brojnih knjiga, naučnih radova, eseja, kritičkih članaka i rasprava, kao i novinskih kolumni i televizijskih emisija. Polje interesovanja ovog Britanca pakistanskih korijena uključuje muslimansko mišljenje, studije budućnosti, filozofiju znanja i nauke i kulturološke studije u najširem smislu. U Preporodu od 1. maja objavljen je cijeli intervju sa Sardarem.

 

PREPOROD: U kojim muslimanskim zemljama vidite progres kada je u pitanju reforma mišljenja, ali i vjerskog obrazovnog sistema?

SARDAR: U Maroku postoji veliki pokret koji radi na reformi islamskog mišljenja, reformulaciji personalnog aspekta u Šerijatu, raspravi o gender pitanjima itd. To je jedan vrlo savremen pogled i pristup Šerijatu u budućnosti, koji se fokusira na jednakost i pravdu. Naprimjer, prije su djeca automatski, nakon razvoda, pripadala mužu, sada sudija treba da odluči ko je prava osoba da ima skrb nad djecom.

Muž ne može bez razloga napustiti ženu, već donijeti razloge i dokaze za razvod braka itd. Kada kažemo da je Kur’an vječan to je ono što stvarno mislimo, a to znači da u svakom vremenu u budućnosti možemo posegnuti za Kur’anom i pronaći odgovore na pitanja s kojima se suočavamo, umjesto korištenja starih formi i rješenja koja je dala klasična ulema. Također, u Indoneziji postoji Liberal Islamic Network, kao i neke druge grupe, koje reinterpretiraju odnos islama i politike. Zadnjih pedeset ili šezdeset godina imali smo ideju o stvaranju islamske države, koja bi, zapravo, bila ideološka država. Vidjeli smo nekoliko eksperimenata s tzv. islamskim državama koji su bili neuspješni. Svako ko danas govori o stvaranju islamske države ignorira stvarnost. U Indoneziji žele vidjeti kako da se muslimani politički angažiraju. Ne žele stvarati islamsku državu, već pravično građansko društvo koje se fokusira na pravednost, modernost, odgovornost, na probleme korupcije, pravednog upravljanja vladom itd.

PREPOROD: A, Turska?

SARDAR: Nadao sam se da će Turska postati model za sve muslimanske države. Mislim da Turska trenutno boluje od onoga što i sve druge muslimanske države: od gledanja unazad. Tzv. Islamska država, ISIL, želi napraviti državu po uzoru na državu u prvom stoljeću islama. Ako Turska želi ponovo napraviti Osmansku državu to je puka nostalgija. Ono što je važno i potrebno jeste da muslimani gledaju neprestano naprijed, a ne nazad. Rješenja iz prošlosti su za taj period. Savremena i rješenja za našu budućnost ne postoje. Ona se moraju smisliti.

 

Pažnja! Više pročitajte u printanom izdanju Preporoda od 1. maja 2015.g.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine