digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mediji su jedno od najefikasnijih sredstava za misiju Islamske zajednice

Autor: E. Subašić Februar 05, 2016 0

kaže Elvedin-ef. Kavazović, imam  od 2004. godine u džematu Sibovac – Omeragići, Medžlis IZ Gradačac. Rođen je 1980. godine u Gradačcu, završio ”Dr. Ahmed Smajlović” medresu u Zagrebu i diplomirao na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici.

Koliko možete pratiti džematlije i učenike na internetu?

Moj džemat ima na Facebooku zatvorenu grupu, također napravljena je i grupa Viber  za obavještavanja naših džematlija, a naša mjesna zajednica ima svoju Facebook grupu. Džematlije se putem ovih Facebook grupa obavještavaju o svim dešavanjima  vezanim za džemat i mjesnu zajednicu, i naš Medžlis. Ovo je svakako brži način obavještavanja džematlija koji su putem interneta povezani na društvenim mrežama. Također, moram naglasiti da u našem džematu još uvijek se koristi obavještavanje džematlija i putem oglasne ploče u džamiji, kao i obavijesti od strane IZ  koje kazujem u sklopu hutbe. Ove društvene mreže, ako se koriste na jedan dozvoljen način, s ciljem da prenesu poruku koja je korisna, tačna i informirajuća onda je i njihova svrha tom namjenom i ispunjena.

Na koji način ostati u kontaktu s učenicima nakon završetka osam godina mekteba?

Imamima je povjerena teška  i odgovorna služba odgoja i obrazovanja budućih vjernika-džematlija. Kod učenika treba tokom dolaska na mektebsku pouku razvijati lijepu atmosferu i usađivati ljubav prema džamiji i vjeri, kako bi ona mogla da se nastavi i kada učenik prestane da pohađa mektebsku nastavu. Sve je to do nas imama, do našeg truda. Ja kao imam mogu da kažem da sam zadovoljan s omladinom u džematu koja i danas se odaziva na sve akcije kako za potrebe džemata, tako i mjesne zajednice. Unazad par godina imam priliku da učim djecu od mojih bivših učenika iz mekteba što je za mene kao za imama jedna pozitivna i lijepa pojava, koja govori da se vjera prenosi sa starijih na naše najmlađe.

Šta Vama kao imamu, ali i džematlijama nedostaje u medijima Islamske zajednice?

Naše džematlije se putem Preporoda se mogu upoznati i saznati dosta o radu i aktivnostima IZ. Islamski portali su veoma kvalitetni i informirajući za džematlije i aktivne učesnike dtuštvenih mreža. Ono što bih posebno pohvalio jeste Radio Bir, koji je jedno od najefikasnijih sredstava za realizaciju misije Islamske zajednice. Radio Bir nama krajnjim korisnicima nudi veoma kvalitetne programe i doprinosi  gradnji pozitivne atmosfere i zdravog ambijenta i u velikoj mjeri koristi našoj zajednici i društvu. Ono što bih naglasio kao našu potrebu jeste i osnivanje televizije pri Islamskoj zajednici i lijepo bi bilo za naše najmlađe, učenike mekteba i našu omladinu da se unaprijede portali koji će za njihov uzrast da ponude adekvatne sadržaje. 

 

U džematu Sibovac-Omeragići, Medžlis IZ-e Gradačac sam od 2004.g. U našem džematu nalaze se dvije džamije, obavlja se beš - vakat, klanjaju džume- namazi, uče subotom i nedeljom učenici u mektebu, obilježavaju mubarek dani i noći, i ostale aktivnosti predviđene planom rada našeg džemata. Naš džemat je tradicionalno poznat po obilježavanju posebnih programa tokom mjeseca ramazana, a istakao bih omladinska druženja, tradicionalni džematski iftar za 27. noć mjeseca ramazana i bajramsko druženje džematlija u haremu džamije nakon klanjanja bajram – namaza.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine