digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Intervju: Muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović

Autor: Ekrem Tucaković Juni 03, 2017 0

Biti muftija mostarski već dugo vremena nije samo pitanje tumačenja i reprezentiranja islama, nego vršenje ove časne i kompleksne dužnosti zadire i u egzistencijalna pitanja muslimana Bošnjaka, prije svega njihovog fizičkog opstanka, slobodnog duhovnog, političkog, ekonomskog i kulturnog razvoja. Tako je bilo od vakta muftije Karabega, muftije Džabića, u vremenu odbrane od agresije 1992. -1995. godine i važne uloge muftije Smajkića. Aktuelno vrijeme nimalo nije lahko, jer bitna pitanja opstanka Bošnjaka u Hercegovini još uvijek su otvorena i, reklo bi se, njišu se kao na klatnu. Pored mubarek mjeseca ramazana i ova su pitanja povodi za razgovor sa muftijom mostarskim mr. Salemom ef. Dedovićem.

Preporod: Tezi o Mostaru kao „hrvatskom stonom gradu“ treba li ponuditi tezu o Mostaru kao jednom važnom „bošnjačkom duhovnom, intelektualnom i nacionalnom središtu“, jer u dugoj historiji Mostar sve to zaista i jeste bio? Može li Mostar obnoviti duh i snagu bošnjaštva i jednog od žarišta bošnjačkog i muslimanskog duha, što mu po tradiciji pripada?

Dedović: Valja raditi na tome da se bošnjačka pozicija u Mostaru, a onda i drugdje u Hercegovini, jača i učini više vidljivijom, posebno na političkoj, privrednoj, obrazovnoj i kulturnoj sceni. Duhovna scena je svakako tu, ali bez ovih segmenata i poluga ta slika neće doći do izražaja. Važno je da ta slika dođe do izražaja, osnažena ovim raznolikm izričajima, jer ona samo tako može reprezentirati ovdje našu brojnost koja je realnost.

Stoga smatramo izuzetno važnim prije neku noć održavanje ramazanskog koncerta Sarajevske filharmonije u Domu kulture na Rondou, prvorazrednog kulturnog događaja u Mostaru na koji se  odazvalo mnogo ljudi iz svih sfera javnog i društvenog života, a nakon kojeg sam naprosto vidio koliko nam je to bilo potrebno za podizanje dostojanstva, samopouzdanja i vjere u sebe da smo kao jedan kulturan narod u stanju držati do sebe, izgrađivati se i čuvati svoj identitet i ponos. Bilo mi je posebno drago što sam tu večer u Domu kulture prepoznao objedinjene Bošnjake, bez obzira na političke ili neke druge orijentacije, i to je dragocjena potvrda da nas važne i velike stvari mogu objediniti.

Vrlo je važno da postoji širina i otvorenost u bošnjačkom izrazu, da se objedinjuje snaga i potencijal za koji vjerujemo da postoji u intelektualno – akademskom, univerzitetskom, obrazovnom i kulturnom krugu Bošnjaka. Moraju postojati institucije, projekti i programi koji su važniji od bilo čijeg pojedinačnog stava i interesa, frakcije i stranke. Neminovno se moraju sagledavati prostor i vrijeme i ono što je na sceni danas, a u Mostaru je na sceni jedan hrvatski politički projekat, koji objedinjuje sve poluge života. U Mostaru treba postojati dobro organiziran promostarski i probošnjački front koji svoj program temelji na ostvarivanju čvrste ravnopravne pozicije Bošnjaka i drugih naroda.

Cijeli tekst u štampanom izdanju “Preporoda”

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine