digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Dvije muslimanke u Američkom kongresu

Dana 3. januara ove godine u Kongresu SAD položile su zakletvu dvije predstavnice iz Demokratske partije: Rašida Tlaib i Ilhan Omar. Obje članice Kongresa zakletvu su položile na Kur’anu: Rašida Tlaib na vlastitom primjerku Časne Knjige dok je Ilhan Omar koristila primjerak koji je pripadao njenom djedu, uz koga je odrasla. Uz Andrea Carsona iz Indijane, takođe demokratu, sada u Kongresu SAD imaju tri muslimana.
Rašida Tlaib je izabrana iz Michigana u 13. kongresnom distriktu. Kongresmenka Tlaib je porijeklom iz Palestine. Njeni roditelji su iz sela Beit Uir al-Foqa blizu Ramallaha. Odrasla je u arapskoj zajednici u Detroitu. Za polaganje zakletve u Kongresu odabrala je da nosi tradicionalnu odjeću palestinskih žena (throbe).

00Cijeli tekst

Fikret Karčić

je profesor Komaparativne pravne historije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Predavao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, Marmara univerzitetu u Istanbulu, Mejdunarodnom islamskom univerzitetu Malezija, Univerzitetu u Oslu i Boise State University (SAD).  

Rođen u Višegradu 1955, Fikret Karčić je stekao srednješkolsko obrazovanje u Gazi Husrev- begovoj  medresi u Sarajevu. Godine 1978. završio je Pravni fakultet u Sarajevu. Stepen magistra i doktora nauka stekao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1985. odnosno 1989. godine. 

Njegov glavni akademski interes je historija islamskog prava i institucija u Bosni i Hercegovini u post-osmanskom periodu, reformistički pokreti u islamu, balkanski muslimani i komparativne pravne kulture. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine