digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Američka ambasadorica Maureen Cormack u oproštajnoj posjeti kod majki Srebrenice i Žepe

Autor: Ajša Hadžimešić-Hafizović Decembar 19, 2018 0
„Ne možete promijeniti prošlost, ali, zaista, vjerujem, da možete doći do pravde“
 
Američka ambasadorica Maureen Cormack posjetila je danas Udruženje Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa u povodu završetka njenog mandata. 
Predsjednica Udruženja Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa Munira Subašić zahvalila se ovom prilikom ambasadorici Cormack na podršci koju im je davala tokom njenog mandata u Bosni i Hercegovini. „Zahvaljujemo Vam se što ste svake godine tokom Vašeg mandata u BiH dolazili na dženaze našim sinovima u Potočarima. Hvala Vam na Vašoj podršci koju ste nam davali kao majka“, kazala je Subašić. 
Majke su iskoristile susret sa američkom ambasadoricom Cormack da izraze nezadovoljstvo izmjenama Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina kojom bi se za pet godina trebali zatvoriti ovi predmeti. „Vi znate da je veoma veliki broj ratnih zločinaca koji trebaju odgovarati. Nemoguće je da svi oni budu procesuirani u narednih pet godina kada namjeravaju prestati sa njihovim progonom“, kazala je Subašić, te istakla da Jevreji i danas, 70 godina od Holokausta, privode ratne zločince da odgovaraju za taj strašni zločin.
Majke su , također, istakle problem nepostojanja jedinstvenih matičnih dokumenata na ličnim dokumentima koje vade u Srebrenici i drugim općinama u RS-u. 
 „RS nas ne želi. Brišu nam na taj način identitet - i nama živima i našim mrtvim, jer lični dokument bez JMB ne važi. CIPS je odgovoran za to. On je u Banjoj Luci, iz koje, također, dolazi član predsjedništva BiH koji negira državu BiH“, kazala je Kada Hotić.
Majke su izrazile nadu da će ambasadorica Cormack prenijeti novom američkom ambasadoru u BiH šta one rade i da još uvijek čekaju istinu i pravdu. „Mi sarađujemo sa svim majkama. Za nas je svaka majka koja je izgubila dijete, bez obzira kome pripadala i kako se zvala, samo majka“, kazala je Subašić. 
 „Ono što sam vam rekla kada sam vas prvi put srela, prije četiri godine, mogu samo ponoviti, a to je da se ja kao majka, zaista, divim vašoj hrabrosti i ne znam da li bih i sama mogla izdržati sve ono što ste vi prošle. Vi ste sve, zaista, hrabre žene i želim vam sve najbolje u budućnosti, a prije svega uspjeh u Vašem daljem radu. Ne možete promijeniti prošlost, ali, zaista, vjerujem, da možete doći do pravde“, kazala je ambasadorica Cormack.  
 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine