digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

“Emancipacija” ujgurskih žena kao dio genocida

Autor: Adnan Mahmutović Januar 15, 2021 0

Na dan 7. januara 2021, kroz poplavu vijesti iz SAD-a o upadu Trumpovih pristalica u Američki kongres s ciljem da prekinu verifikaciju predsjedničkih izbora, društvenom mrežom Twitter je odjeknula i objava Kineske ambasade u Americi. Objavljen je članak Cui Jia iz China Daily uz sljedeću poruku:

“Studija pokazuje da su u procesu iskorjenjivanja ekstremizma emancipirani umovi ujgurskih žena iz Xinjianga, promovirani rodna ravnopravnost i reproduktivno zdravlje, pa tako one više nisu mašine za proizvodnju beba. Sada su više samopouzdane i neovisne.”

Članak retorički i sa ogromnom dozom ponosa predstavlja sterilizaciju ujgurskih žena kao oblik modernog feminizma i izuzetan primjer masovne emancipacije žena u roku od samo par godina. Kineska administracija se predstavlja kao super heroj koji spašava Ujgurskinje od ideologije zlih ekstremista koji od njih prave mašine za rađanje budućih terorista. Žrtvovanjem reproduktivnih sposobnosti u ime zakona i za dobrobit nacije, žena (p)ostaje druga vrsta mašine, a i druga vrsta jezičke igre, neka nova metafora.

Time se ujgurske žene, kao što je historija zabilježila u brojnim drugim zemljama, postavljaju u političku poziciju između dvije vatre. Iznova nailazimo na problem koji je postkolonijalna feministkinja Gayatri Spivak opisala pitanjem “Can the subaltern speak?” (Imaju li potčinjeni glas?). 

Žene su istovremeno i problem i rješenje, simbolično i konkretno.

Cijeli tekst u printanom i digitalnom izdanju Preporoda

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine