digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

„Pokret za državu“ je borba za jednakopravnost

Autor: Septembar 30, 2022 0

Ove godine radi zajedničkog nastupa na općim izborima probosanske snage u manjem entitetu formirali su koaliciju koja okuplja probosanske stranke iz ovog entiteta

 “Pokret za državu” je ozvaničio početak kampanje u Banjoj Luci u sportskoj dvorani Mejdan koja je bila puna. Skupu su se obratili nosioci lista iz svih regija ovog entiteta RS za sve nivoe za koje Pokret ima kandidate, a o Pokretu i njegovim aktivnostima govorili su Senad Bratić, Aleksandar Vuković, Mesud Trnjanin, Armin Hamzić, Amina Kavazović, Sevlid Hurtić, Edin Ramić i Vojin Mijatović.

Uvijek ima izuzetaka

Ovaj probosanski blok u RS-u je održao niz sastanaka kako u Bosni i Hercegovini tako i u dijaspori gdje su pozvali državljane Bosne i Hercegovine s adresom u RS-u da glasaju za zajedničku listu i na taj način podrže probosansku politiku u ovom bh. entitetu. Iako ima probosanskih stranaka i nezavisnih kandidata koji samostalno nastupaju na izborima u manjem entitetu, ovo je projekat koji je do sada okupio najveći broj političkih stranaka. Stranke koje su potpisale zajednički dokument, a koje bi trebale kao koalicija nastupiti na nivou izbora za NSRS, su: Stranka za BiH, SDP, SDA, SBB, DF, GS, PDA, Socijaldemokrate BiH, Narodni evropski savez te Bosanskohercegovački zeleni. Dokument su u ime partija potpisali njihovi predsjednici.

 

Ako bi Pokret dobio podršku stekla bi se pozicija za 60 do 70 pozicija prvih na prostoru ovog entiteta. Naravno, to bi značilo i više kroz pomoćnike direktora, šefova kabineta, savjetnika...

Kandidat za potpredsjednika manjeg entiteta Senad Bratić

Očekuje se da će 'Pokret za državu' biti politički faktor i da će usloviti gdje će biti skupštinska većina u Narodnoj skupštini RS-a te da će utjecati na sastav buduće Vlade RS-a. U Vladi RS-a prema ustavnim odredbama pored osam ministara iz srpskog naroda su i tri iz hrvatskog i pet iz bošnjačkog naroda. Međutim, činjenica je da je do sada kako kod predstavnika Bošnjaka tako i Hrvata, oni nisu izraz politika bošnjačkog i hrvatskog naroda, već su jednostavno kandidati stranaka koji su ih imenovali. 

Ime Pokreta dovoljno govori

„Apsolutno treba da vode računa kome će dati glas. Nažalost, ima dosta manipulacija s imenima koalicija sličnih pojmova - država, međutim samo je 'Pokret za državu' aktuelni predstavnik i jedan politički projekat koji je sigurno najznačajniji na prostoru čitave Bosne i Hercegovine“, kazao je kandidat za potpredsjednika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Senad Bratić.

Prema njegovim riječima i Bošnjaci, a posebno Hrvati, pošto je njihov povratak znatno slabiji i manji na prostoru entiteta RS, i jedni i drugi imaju problem sa zapošljavanjem u lokalnoj administraciji i preduzećima. Vrata javnih preduzeća u RS-u su za Bošnjake i Hrvate zatvorena. Te institucije entitetske su zapravo jednonacionalna preduzeća. U MUP-u RS-a na primjer je 2-3 posto Bošnjaka, niti jedan posto Hrvata. Takva su i resorna ministarstva u Vladi RS-a koja su jednonacionalna. RTRS je također gotovo jednonacionalan, isto kao i sva javna preduzeća na entitetskom nivou.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine