digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

BH borci postali viceprvaci

Autor: E.S. Maj 06, 2015 0

Ove godine na svjetskom turniru u Abu Dhabiju u brazilskoj džiju džici (jiu Jitsa) učestvovalo je oko 2500 takmičara iz 83 država, a učešće su uzela dva takmičara iz Bosne i Hercegovine.

 

Maid Pajević i Almir Kapić su postali viceprvaci svijeta osvojivši dvije srebrne medalje koje su ostvarili u diviziji ljubičastog pojasa.

Oba borca su se uspješno plasirala u finalne borbe i time postigli do sada nezabiljiženi rezultat s ovoga turnira za našu državu.

Borci treniraju u sarajevskom klubu "Bjj Arena". Brazilski Jiu Jitsu je borilačka vještina u kojoj se borba najviše vodi na tlu s ciljem dobijanja dominantne pozicije, uz korištenje poluga na rukama, ramenima, nogama ili pritiskom na vrat. Nudi velik izbor tehnika, a zbog toga što sparing-partneri na vrijeme predaju bitke kad se nađu u neugodnoj situciji tako da su tokom treninga povrede minimalne. Sport poznat po specifičnom stilu borenja, nastao je modifikacijom japanskog jiu jitsu-a od strane porodice Gracie. Ovim je razvijena nova borilačka vještina efikasna za ljude manje konstitucije i snage.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine