digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sa dženaze u Bratuncu: Nećemo pristati na zastrašivanje

Autor: Alma Hadžić Maj 12, 2015 0

U Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu danas je obavljena kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka deset identifikovanih osoba, civilnih žrtava zločina počinjenih na području Bratunca tokom 1992. godine.

Zamjenik reisu-l-uleme Husein Smajić održao je i kratku besjedu i podsjetio da su Bošnjaci najveći užas i zastrašivanje preživjeli '92. te da je ovo vrijeme kad neće pristati na zastrašivanje. Upozorio  je na manipuluranje rezultatima popisa i podsjetio da Islamska zajednica budno prati sve u vezi sa tim i neće dozvoliti da se Bošnjaci brišu, zato sto su prvo prognani, a potom u potrazi za nafakom morali otići iz Bosne i niko im nema pravo uskratiti pripadnost ovoj zemlji.

Najmlađe žrtve koje su ukopane jesu braća Hajrudin i Nurdin Omić, koji su imali devet, odnosno 11 godina kada su ubijeni, a njihovi posmrtni ostaci su u jednom tabutu, jer tokom identifikacije nisu mogli biti razdvojeni. Pronađeni su u zapaljenoj kući u mjestu Zalužje na području Bratunca.

Pored braće Omić,  ukopani su i posmrtni ostaci njihovog oca Nurifa, koji su također pronađeni u zapaljenoj kući u Zalužju. Posmrtni ostaci Nurifove supruge Zehte, iako su bili zajedno odvedeni iz mjesta Sase na području Srebrenice, nisu pronađeni.

U zapaljenoj kući u Zalužju pronađeni su spaljeni posmrtni ostaci braće Čivić, Azema i Sejfulaha, koji su ubijeni u dvadeset prvoj i dvadeset trećoj godini života. Njihovi posmrtni ostaci takođe će biti ukopani danas na mezarju u Bratuncu.

Najstarija žrtva je Hajrudin Alić, ubijen u 44-oj godini života.

Posmrtni ostaci Rifata Bajramija, koji je imao 39 godina, ekshumirani su u Šapcu u Republici Srbiji, a preuzeti su od Komisije za nestale osobe Republike Srbije.

Danas će  biti ukopani: Nurif (Salko) Omić (1947.), Nurdin (Nurif) Omić (1980.), Hajrudin (Nurif) Omić (1983.), Sead (Jusuf) Jusupović (1974.), Mevludin (Safet) Husić (1961.), Rifat (Alija) Bajrami (1953.), Hajrudin (Hasan) Alić (1948.), Azem (Rešid) Čivić (1971.), Sejfulah (Rešid) Čivić (1969.) i Edmir (Fadil) Hajdarević (1961.).

U proteklih osam kolektivnih dženaza, na šehidskom mezarju Veljaci ukopane su 273 žrtve.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine