digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Dubrovnik: Župan pokrenuo ukidanje predstave „Elementarne čestice“ zbog vrijeđanja osjećaja muslimana

Autor: Alem Crnkić Maj 15, 2015 0

Sloboda umjetničkog izražavanja ili zabrana vrijeđanja vjerskih osjećanja i vrijednosti, ovih dana to nepresušno polemično pitanje zahvatilo je Hrvatsku iz koje nam dolazi pozitivan i pohvalan primjer koji svjedoči o opredjeljnosti mislećih ljudi za ovo drugo

Dubrovačke ljetne igre predstavljaju jednu od najprestižnijih kazališnih i glazbeno-scenskih manifestacija od nacionalnog značenja i interesa za Republiku Hrvatsku. Svrstavaju se među pet najistaknutih europskih kulturnih festivala sa tradicijom od preko 60 godina kontinuiteta.

Jednom godišnje, od 10.srpnja do 25. kolovoza održavaju se „Dubrovačke ljetne igre“ koje prezentiraju tradicionalni kazališni i glazbeno-scenski ljetni festival ispunjenim europskim i svjetskim kazališnim predstavama.

Ovogodišnje 66.po redu Dubrovačke ljetne igre na repertoaru su, između ostalih, trebale imati predstavu 'Elementarne čestice' prema tekstu kontroverznog francuskog autora Michela Houellebecqa čiji je šesti roman “Soumission” (Pokoravanje) objavljen točno na dan masakra karikaturista Charlie Hebdoa, s njegovom karikaturom na naslovnoj stranici. Roman govori o tome kako musliman Muhamed Ben Abas, lider stranke Muslimanske braće, na izborima 2022. u Francuskoj pobjeđuje u drugom krugu kandidatkinju krajnje desnice Marine Le Pen, uz podršku socijalista i Sarkozyjeve partije desnog centra. 

Ono što je uzburkalo hrvatsku kulturnu javnost i izazvalo rekacije jeste odustajanje od izvedbe prerade romana „Elementarne čestice“ francuskog pisca Michela Houellebecqa jer je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske nakon izvršene procjene utvrdilo da bi izvođenje te predstave bilo sigurnosni rizik.

Večernji list u današnjem izdanju (14.05.2015.) osuđuje odluku o povlačenju pomenute predstave te ju naziva „Policijska fetva za predstavu o ljubavi s plaže u Kuparima“.

Dubrovački-neretvani župan Nikola Dobroslavić zadovoljan je da je predstava maknuta iz programa.

-Pri predstavljanju programa bili smo upozoreni na negativan stav autora predstave M.Houellebecqa prema jednoj grupaciji naših sugrađana, konkretno pripadnicima islamske vjeroispovijesti.S obzirom na dobre odnose s njima, smatramo nedopustivim da se takva predstava izvodi i vrijeđa naše sugrađane pa smo 18. ožujka tražili da se provjere navodi koje smo čuli te smo preventivno glasovali protiv tog programa-podsjeća Dobroslavić, koji je o svemu izvjestio predsjednicu RH i premijera. Čuo je, dodaje, da autor predstave ima izrazito negativan stav prema islamu te se negativno izražava prema pripadnicima islamske vjeroispovijesti pa je želio biti siguran da i predstava neće biti u tom tonu, s obzirom na to da Dubrovnik ima respektabilnu Islamsku zajednicu. Županija nije mjerodavna donositi sigurnosne procjene pa su se obratili službenim osobama.

-Imamo dopis MUP-a koji je provjeravao sve aspekte predstave i prihvatio naše mišljenje da se takva predstava ne bi smjela održavati-objašnjava Dobroslavić koji kaže da je ovo prvi put da se Županija upleće u program Dubrovačkih ljetnih igara.

-Ne pada nam inače na pamet miješati se u umjetnički program, nikad dosada to nismo radili, ali nismo mogli pristati financirati predstavu koja bi vrijeđala naše sugrađane-zaključio je Nikola Dobroslavić.

Iako je v.d.ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara ovakvu odluku nazvala sramotnom, skandaloznom nazivajući je svjedokom katastrofe vremena u kojem živimo prihvatila ju je kao konačnom.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine