digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bajram na državnoj TV Njemačke

Autor: M. Kovač Juli 15, 2015 0

Po prvi put u povijesti televizije u Njemačkoj, jedan javni emiter će direktno prenositi Bajram iz Islamskog centra i džamije u Penzbergu

 

 Ovogodišnji Ramazanski bajram će po prvi put izravno prenositi javni emiter Bayerischer Rundfunk - BR. Naime, kako Preporod saznaje državni kanal BR će po prvi put uživo imati program od sabah namaza do završetka klanjanja Bajrama. Ovogodišnji program BR će prenositi iz džamije u Penzbergu. Program će komentirati profesor Milad Karimi sa Univerziteta u Munsteru.

Glavni imam Islamskog centra u Penzbergu hafiz Benjamin-ef. Idriz za naš list kaže kako je ovaj potez državnog javnog emitera veliko priznanje za Islamski centar u Penzbergu, ali i znak jednog boljeg odnosa prema islamu u Njemačkoj općenito.

Benjamin Idriz

"Ovo je veliko priznanje za naš rad jer se dešava na 10. godišnjicu od otvorenja Islamskog centra i džamije u Penzbergu. I na nivou države Njemačke ima značaj jer se po prvi put u povijesti televizije u Njemačkoj dešava da se izravno prenosi Bajram namaz iz jedne džamije. Uz standardni sadržaj sabah namaza, ezana, učenja Kur'ana, ilahija i kasida, te predavanja na njemačkom jeziku, mi smo organizirali da u okviru programa nastupe i djeca polaznici mekteba kao i dvojica svećenika katoličke i evangeličke crkve sa kratkim obraćanjem. Između sabaha i bajram namaza djeci ćemo podijeliti bajramske paketiće. Također, organizirali smo da desetoro djece pored njemačkog upute bajramske čestitke i na svjetskim jezicima kojim govore muslimani," kaže za naš list hafiz Benjamin-ef. Idriz.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine