digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Gazijina medresa: Svaki dan 200 iftara za studente i socijalno ugrožene

Autor: E. Subašić Juli 16, 2015 0

Gazijina medresa  je i ovog ramazana dijelila preko 200 iftara svakog dana

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu, u skladu s vakufnamom Gazi Husrev-bega, svaki ramazan priprema iftare za studente i socijalno ugrožene građane. Ova tradicija je rezultat angažmana Uprave medrese da se nastavi tradicija pomaganja koja se nekada realizirala kroz narodnu kuhinju – imaret u sastavu Gazijinog vakufa te olakša ramazanski post mnogim građanima.

«U restoranu medrese pravimo iftar za 60 studenta iz Sarajeva. Neki od njih su honorarni imami, a neki su jednostavno zbog obaveza ostali u Sarajevu. Na ovaj način pokušavamo im olakšati post, jer ne moraju razmišljati o pravljenju iftara ali, još važnije, na koji način uštedjeti da bi imali kvalitetan iftar. Također, ovo im ostavlja prostora da se više posvete učenju, ali i vjeri s obzirom da je ovo mjesec ibadeta», kazao nam je ekonomat u Medresi Hazim Šeta.

U Medresi se pripremaju iftari i za socijalno ugrožene.

«Kako nema više imareta Gazijina medresa nastoji da u saradnji s Rijasetom nastavi tradiciju pomaganja ljudima kroz obezbjeđenje hrane. Pripremamo 150 iftara za ovu ugroženu kategoriju naših građana. Oni po iftar ili obrok dolaze dva sata prije početka iftara i nose ga svojim kućama. Nažalost, sve je veći broj građana koji nam se obraćaju i stanje u društvu je sve gore. Rijetko se desi da neko ne dođe po svoj obrok. Jednostavno, potreban im je», zaključio je Šeta.

Prema njegovim riječima postoje osobe koje pokušavaju manipulirati ovom pomoći pa se prijave na adrese više narodnih kuhinja.

«Bilo je tih pokušaja, ali sada smo koordinirali rad s Narodnom kuhinjom Sarajevo i Narodnom kuhinjom «Hasene» pa se sada ne može desiti da jedna osoba bude na spisku korisnika u dvije ili tri kuhinje», pojasnio je Šeta.

Iftari ili obroci u medresi su visokog kvaliteta. Za učenike medrese pripremaju se isti obroci, kao i za delegacije i goste Islamske zajednice.

 

 

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine