digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Majka četiri šehida, žena šehida, sestra šehida

Autor: Damir Babajić Juli 22, 2015 0

Predstavnici džemata Ćehaje, Medžlis IZ-e Srebrenik su na dostojanstven način obilježili drugi dan ramazanskog bajrama, dan Šehida. Oni su drugog dana bajrama obišli porodice šehida, a obišli su i majku četiri sina šehida, ženu šehida, sestru šehida

Fatima Huremović rođena 1946.godine iz Srebrenice, nakon pada ove enklave živjela je u Kolektivnom centru u Špionici a potom je izgradila kuću u Ćehajama kod Srebrenika.

U razgovoru sa nanom Fatom Huremović, prilikom obilaska, mogla se vidjet tuga,  sa uzdahom i suzama u očima kazala nam je:“ u ratu izgubila sam svoja četiri sina. Fadil Huremović je bio rođen 1969.godine, Fikret Huremović 1973., Mirsad Huremović 1975. a Mustafa Huremović 1977.godine. Samo je Fadil bio od njih oženjen.“

U genocidu u Srebrenici izgubila je i muža Hasana (1944), oca Šahmana, majku Aliju i brata Mehmedaliju. Nana Fatima sada živi sa kćerkom koja je također izgubila muža u srebreničkom genocidu, govori nana sa suzama u očima. „Hvala svima koji na današnji dan otvore moja vrata, u tome nalazim utjehu, a posebno se zahvaljujem džematu koji me nije ostavio samu.“ Ona kaže da utjehu nalazi u namazu i dovi. Svakog dana uči dove za svoje sinove, muža, brata roditelje, i još na desetine one koje je izgubila u ratu.

U razgovoru sa imamom džemata Ćehaje Jasmin ef. Begunićem istakao je:“Naša je obaveza da se sjećamo svih šehida i da pazimo na njihove porodice koliko je to moguće. Želimo da podijelimo tugu s njima i da im pokažemo kako se suosjećamo s njima“.

Efendija Begunić, drugog dana Ramazanskog bajrama, na Dan šehida, svake godine obiđe porodice šehida u svom džematu, a tako je i ove godine posjetio nanu Fatimu zajedno sa članovi Džematskog odbora Ćehaje, Đulagom Smajlovićem i Asimom Ibrićem.

Molimo Allaha da nagradi Jasmin ef.,kao i članove džematskog odbora na trudu i zahmetu, kako te porodice ne bi bile zaboravljene, a nani Fatimi i preživjelim članovima porodice podari snage da podnesu ovo iskušenje, sabura. Amin!

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine