digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kurdić: Imaju plan, idu naprijed, a mi raspravljamo o namazu

Autor: Avgust 12, 2015 0

U emisiji Radija BIR, "Živi islam" gostovao je prof. dr. Šefik Kurdić, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, ekspert iz oblasti hadisa i hadiskih znanosti i autor brojnih djela, koji je govorio o islamskoj tradiciji Bošnjaka i važnosti pravilnog razumijevanja razlika među muslimana

 

OVOJ emisiji govorio je o nevažnim pitanjima koja opterećuju muslimane u Bosni, poput razlika prilikom obavljanja namaza na kojima neki ustrajavaju.

"Pitanje namaza je davno riješeno. Zna se po svim mezhebima kako se klanja. Mi se vraćamo stalno na isto. Očito da šejtan ne želi napredak muslimana. Dok su Turci raspravljali da li treba staviti kapu ili klanjati gologlav, Amerikanci su šetali po Mjesecu. Svi imaju svoje planove, idu naprijed mi stalno se vraćamo na iste stvari. Imao sam hiljade pitanja o predodžbama namaza i nijedanput, što je mene razočaralo, nijedanput ni od ovih starijih ni mlađih, koji sebe nazivaju hanefije ili selefije, nije pitao: kako ćemo doživjeti namaz, zaplakati u namazu. Samo me pitaju može l' se prstom micat' itd."

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine