digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Šta nije u redu sa saopćenjem MRV-a

Autor: E. Subašić Avgust 20, 2015 0

Devetnaestog avgusta mediji su objavili saopćenje Međureligijskog vijeća BiH u kojem se osuđuje napad deset osoba na bošnjačke povratnike u Duvnu.

 

Ovo saopćenje je nastavak veoma značajnog djelovanja Međureligijskog vijeća u BiH da unaprijedi svijest o toleranciji i suživotu u našoj domovini. Međutim, ono što neće ostati zabilježeno, iako MRV vodi projekat monitoringa napada, jeste da su u posljednja dva mjeseca više puta napadnute džamije i muslimani. Najmanje što je moglo Međureligijsko vijeće uraditi jeste da u svom saopćenju o napadu u Duvnu barem spomene i druge napade i zastrašivanja povratnika. Ako se očekuje reciprocitet u napadima, koji je izgleda važan za Međureligijsko vijeće kako izvještaj ne bi bio pristrasan (poput onog od drugog jula ove godine), Međureligijsko vijeće bi konačno trebalo shvatiti da to trenutno nije moguće, jer samo su muslimani ti koji u toku godine više puta bivaju napadnuti. 

Saopćenje ili izvještaj o napadima na muslimane u Zvorniku, Doboju, Prijedoru, Kotor-Varoši, Srebrenici i drugim mjestima je ako ne moralna onda profesionalna obaveza Međureligijskog vijeća BiH. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine