digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Crna Gora: Održan susret predavača hadisa

Autor: Novembar 03, 2015 0

U organizaciji Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu (Katedra za Hadis) i Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH, u saradnji sa medresom “Mehmed Fatih” iz Podgorice, Centrom za međukulturno razumijevanje „Horizonti“ iz Podgorice i Centrom za napredne studije iz Sarajeva, 31. oktobra i 1. novembra 2015. godine u Podgorici je održan susret predavača hadisa na temu „Izučavanje hadisa na islamskim fakultetima i medresama na Balkanu“.

 

Na samom početku, Omer ef. Kajoshaj  obratio se prisutnima u svojstvu domaćina kazavši da se susret ovakve vrste na ovom mjestu po drugi put organizuje, s nadom da će se nastaviti i postati tradicija.

Skupu je prisustvovao i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić, koji je iskazao zahvalnost svim profesorima na odaziv, istakavši počastvovanost Islamske zajednice Crne Gore što je domaćin ovih susreta: “Unazad nekoliko godina, malo je ko čuo za nas. Nešto nam je vrijeme donijelo, a nešto smo i mi učinili da danas imamo mogućnost da ove susrete organizujemo u našim institucijama, od kojih su vrata otvorena za sve vas.“

Ispred Ured za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, obratio se Seid ef. Eminović, koji je između ostalog rekao:

“Prenosim vam selame od direktora Ureda za obrazovanje i nauku, akademika Enesa Karića, koji pored selama izražava svoje zadovoljstvo da je došlo do ovog vida susretanja ponajvećih znalaca hadiskih disciplina u ovom vremenu, na ovim balkanskim prostorima, koji imaju zasigurno šta kazati i ponuditi onima koji željno iščekuju oživljavanje poslaničke tradicije, shodno okolnostima i potrebama našeg vremena.“

U uvodnoj riječi, obratio se i dekan FIN-a, dr. Zuhdija Hasanović, koji je kazao da trebamo sasvim otvoreno pohvaliti ono što dobro radimo, ali isto tako da sasvim otvoreno ukažemo na propuste u radu i da ih unaprijedimo.

Cilj susreta bila je razmjena iskustava, upoznavanje sa svjetskim trendovima u ovoj oblasti, uspostava mostova saradnje, te dogovor o mogućim budućim zajedničkim koracima. Susret je okupio profesore, nastavnike i asistente sa fakulteta i medresa iz Sarajeva, Bihaća, Cazina, Tuzle, Zenice, Mostara, Prištine, Skoplja, te iz grada domaćina Podgorice.

Susret je realiziran kroz četiri sesije koje su obuhvatale prezentaciju iskustava u oblasti izučavanja hadisa na međunarodnom nivou, predstavljanje planova i programa na nivou islamskih fakulteta na Balkanu, prezentovanje iskustava u izučavanju hadisa u medresama na Balkanu, te analizu i kritički osvrt na spomenute planove i programe. Kroz diskusije koje su se odvijale među prezentacijama iskustava, javio se određeni broj kvalitetnih ideha, te je jedan dio ideja usaglašen u formi zaključaka na kojima će se raditi u narednom periodu.

Drugi dan susreta predavača fikha bio je rezervisan za posjetu Odborima islamske zajednice na crnogorskom primorju, gdje su učesnici imali priliku posjetiti Islamski kulturni centar u Starom Baru i staru jezgru grada Ulcinja gdje je uz samu morsku obalu smještena obnovljena Džamija pomoraca.

cns.ba

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine