digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Muftijin stav: Ko odgaja našu omladinu?

Autor: Ahmed Adilović Januar 14, 2016 0

Poznato je da je omladina budućnost svakog naroda. S obzirom na to, za svako društvo vrlo je važno kakva je njegova omladina i ko je odgaja i usmjerava. Zato odgoj i obrazovanje budućih generacija treba biti jedan od glavnih prioriteta svakog društva. Za ostvarenje toga cilja ne treba žaliti ni sredstava, ni vremena ni truda

Za očekivati je da mlađu generaciju odgajaju i obrazuju roditelji i obrazovne institucije i da im oni daju životna usmjerenja. Međutim, da li je takva situacija u našem društvu? Da li danas roditelji zaista odgajaju svoju djecu, ili to čine mediji, internet i društvo? Da li npr. odnos prema poštenju i nepoštenju mi izgrađujemo kod svoje djece, ili to čine mediji i sredina u kojoj se kreću? Da li odnos prema drugim ljudima naša djeca usvajaju od nas ili iz filmova i serija? Da li će mladić biti miran i nenasilan ako do petnaeste godine svoga života kroz filmove i serije "vidi" desetine hiljada ubistava? Da li će naše kćerke i unuke biti moralne i pristojno odjevene ako su im uzor glumice, manekenke, pjevačice i nemoralne osobe? Kakav će odnos prema vanbračnom životu imati naša omladina ako su ovisni o internetu i filmovima i serijama koje promovišu nemoral?

            Shodno tome, kakav će njihov odnos biti prema stupanju u brak i podizanju vlastite djece, ako mediji i društvo u kojem žive u njima bude poriv za zadovoljenje vlastitih želja i prohtjeva? Kakav će njihov odnos biti prema pošasti igara na sreću i sportskih kladionica, ako ih mediji sa svih strana svakodnevno zasipaju primamljivim ponudama za učešće u igrama u kojima će na "lahak" način zaraditi značajna sredstva? Isto tako, kakav će njihov odnos biti prema pušenju, alkoholu, drogi i ostalim pošastima "savremenog" društva? Konačno, kakav će biti njihov odnos prema vjeri ako im pogled na život kreiraju današnji tzv. nezavisni mediji, koji su u znatnoj mjeri sumnjičavi prema vjerskim vrijednostima a promovišu razne oblike sujevjerja?

            Ako pogledamo stanje među našom današnjom omladinom, pored pozitivnih primjera, primijetit ćemo dosta negativnih pojava i pošasti, što nameće pitanje: Ko odgaja našu omladinu? Da to rade roditelji, među omladinom ne bi bilo problematičnog ponašanja, nemorala i raznih pošasti. Zato se s pravom nameće odgovor da danas, nažalost, roditelji u principu vrlo malo odgajaju svoju djecu, te da to u daleko većoj mjeri čine mediji i sredina u kojoj žive. Zato roditelji trebaju biti toga svjesni, te da promijene odnos prema tom problemu i pokušaju popraviti stanje. Roditelji trebaju znati da nije dobro od najranijeg djetinjstva djecu navikavati na mobitele, tablete i laptope (navodno da se djeca smire), jer to rezultira sa više negativnih efekata, kako po njihovo fizičko tako i psihičko stanje. Zatim, kako odrastaju djeca sve više vremena provode na internetu, tako da se kod znatnog broja njih pojavi ovisnost o internetu i sličnim sadržajima. Zato je važno da roditelji ne dozvoljavaju djeci da puno vremena provode za internetom i mobitelom, nego da im to vremenski ograniče. Pored toga, imajući u vidu veliku štetnost od nekih sadržaja na internetu, od izuzetne je važnosti pratiti i usmjeravati šta djeca i omladina gledaju na internetu, koje web stranice posjećuju i kakve ideje usvajaju.

            Također, ako djecu i omladinu želimo usmjeriti pravim putem veoma je važno znati ko su im prijatelji, u kakvoj sredini se kreću i gdje provode slobodno vrijeme. Poznato je da loše društvo često bude uzrokom zastranjivanja i moralnog pada, naročito kod omladine. U ranom djetinjstvu roditelji mogu koristiti zabrane, ali kako djeca odrastaju sve više trebaju utjecati na njihovu svijest, putem savjeta, preporučivanja pozitivnih web stranica i programa, te uključivanja u korisne aktivnosti. Neki roditelji misle da dobro čine svojoj djeci tako što im nabavljaju sve što požele i obebzjeđuju im maksimalni komoditet. Međutim, vrlo često takva omladina se zasiti svega što je normalno, pa se prepusti novim izazovima poput alkohola i bluda, te se nerijetko odaju drogi i narkoticima. Dakle, roditelji trebaju više truda i planskog rada uložiti u odgoj i usmjerenje svoje djece, da bi se ona sa uspjehom mogla nositi sa velikim izazovima na koja nailaze.

            Islamska zajednica na planu odgoja i obrazovanja djece i omladine čini značajne korake, ali i ona treba učiniti više. Naime, kroz mekteb Islamska zajednica poprilično dobro usmjerava djecu, ali glavni problem nastaje kada ona krenu u srednju školu i prestanu dolaziti u mekteb, te rjeđe ulaziti u džamiju i kontaktirati sa imamom. A baš taj period je najkritičniji za omladinu, jer se tada formira njihova ličnost a susreću se sa velikim izazovima. Islamska zajednica već ima određene aktivnosti sa srednjoškolskom i fakultetskom omladinom, ali treba imati osmišljeni plan rada sa omladinom i jačati te aktivnosti. Nadu budi činjenica da se na tom planu radi i da se aktivnosti sa omladinom postepeno više i bolje organizuju.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine